Hlavní obsah

Výrobce autodílů Henniges Automotive oznámil propuštění 250 lidí

Ostrava

Výrobce automobilových dílů, firma Henniges Automotive, plánuje, že ze svého ostravského závodu propustí 250 lidí. Hromadné propuštění již firma nahlásila úřadu práce. Společnosti, která se nyní nachází v úpadku, nevyšel reorganizační plán, jenž ji měl zachránit před krachem. Podle České televize o práci zřejmě přijde celkem 350 lidí.

Článek

S firmou se totiž rozhodl ukončit spolupráci koncern Volkswagen Group. Kvůli tomu dochází v ostravském závodu k výraznému omezení výroby. Nový investor, který chtěl výrobce automobilových těsnění koupit, proto svou nabídku stáhl. Vyplývá to z informací z insolvenčního rejstříku. Podle soudu lze očekávat, že dojde k vyhlášení konkurzu.

Ředitel Henniges Automotive Jan Pýcha České televizi řekl, že odstoupení od spolupráce ze strany koncernu Volkswagen znamená, že došlo ke značnému útlumu a ztrátě výroby zejména pro společnosti Audi a Škoda.

Výrobu v Příboře chce firma zachovat

Výrobu ve svém druhém závodu firmy v Příboře na Novojičínsku, kde nyní pracuje podle vyjádření insolvenční správkyně Kateřiny Martínkové pro soud 127 lidí, chce firma zachovat. Předpokládá, že malosériová výroba náhradních dílů bude pokračovat i v následujících měsících.

Podle personální ředitelky firmy Henniges Automotive Dagmary Hönigové bylo již v lednu z ostravského závodu propuštěno 80 lidí. Celkem v něm nyní pracuje přes 350 lidí. "Ještě přesně nevíme, jak dlouho výroba pojede. Zatím je to směřováno, že výroba v ostravském závodě by měla jet do konce března. K útlumu bude docházet postupně. My už jsme oznámili na úřadu práce hromadné propuštění. Neznamená to ale, že propustíme všech 350 lidí. Úřadu práce jsme oznámili, že půjde zhruba o 250 lidí, s tím, že čísla jsou pouze informativní," uvedla Hönigová.

Propouštění potrvá několik měsíců

Propuštění podle ní bude probíhat v průběhu několika měsíců. Někteří zaměstnanci se případně mohou přesunout do závodu v Příboře. "Propuštěným zaměstnancům se snažíme poskytnout maximální servis při hledání nového zaměstnání. Spolupracujeme i s okolními firmami na umisťování zaměstnanců i s personálními agenturami. Věříme, že spousta lidí si práci co nejdříve najde," dodala Hönigová.

Soudce Krajského soudu v Ostravě Petr Budín České televizi řekl, že vzhledem k tomu, že se nenabízí další alternativy restrukturalizace majetku firmy, lze očekávat prohlášení konkurzu.

Firma Henniges Automotive (dříve GDX Automotive) kvůli finančním potížím podala sama na sebe insolvenční návrh předloni v listopadu. Soud prohlásil úpadek loni 21. ledna. Věřitelé Henniges Automotive tehdy přihlásili pohledávky v celkové výši 953 miliónů Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám