Hlavní obsah

Zadlužení lidé pracují raději načerno, oficiální výplatu by jim zabavil exekutor

Most

Za jeden z největších problémů poslední doby označuje ředitel mosteckého úřadu práce Oldřich Malý zadluženost klientů. Deset až dvacet procent z více než 10 000 lidí evidovaných úřadem práce má podle něj v současné době takové dluhy, že nemohou přijmout legální zaměstnání, a pracují proto načerno. V případě nástupu do zaměstnání by jim totiž příjmy zabavil exekutor.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Zadlužení lidé pracují raději načerno

Článek

"Pokud úřad zadluženým klientům práci najde, odmítnou ji, raději se nechají vyřadit z evidence a ztratí nárok na podporu," říká Malý.

Rekordmanka s 20 exekucemi

"Rekordmankou je klientka, na jejíž majetek je prohlášeno 20 exekucí. Myslím si, že v této problematice selhal i stát. Navrhovali jsme legislativní opatření, jež by například omezilo možnost půjčování jakékoli finanční částky s vysokým úrokem komukoli, jak to předvádí řada firem, navíc s podporou masivních reklam v médiích," uvedl Malý.

Sociálně slabé nezajímá dlouhodobý výhled

Upozornil, že Mostecko je specifický region, 42 procent klientů úřadu práce má jen základní vzdělání. "To firmám půjčujícím peníze vyhovuje. I středoškolák má co dělat, aby si spočítal, s jakým měsíčním rozpočtem bude v případě půjčky muset vystačit. Sociálně slabé rodiny navíc nežijí s výhledem pěti až deseti let, zajímá je maximálně druhý den. Pokud tedy dostanou nabídku kreditní karty, z níž si najednou mohou vybrat 30 000 korun, nezaváhají ani vteřinu. Už si ale nepřečtou, že úrok činí 24 procent, nebo ani nevědí, co to znamená," doplnil.

Dávky se valorizují, minimální mzda zůstává stejná

Řediteli se nelíbí ani výše minimální mzdy ve vztahu k sociálním dávkám. Už zhruba 13 let zůstává podle něj minimální mzda na 8000 korunách, sociální dávky přitom stát valorizuje.

"Jasně tak říká občanům, aby nepracovali, ale pobírali dávky a budou se mít lépe. Ve vyspělé Evropě dosahují sociální dávky jen asi poloviny minimální mzdy. To je podle mě motivační nástroj. Naše vlády argumentují, že by to byl likvidační krok vůči podnikatelům. To si ale nemyslím. Firmám by sice stouply mzdové náklady, zaměstnanci by ale mohli zase více utrácet, což by ekonomice prospělo," dodal Malý.

Jak může firma ušetřit na odvodech

Kritikou Malý nešetří ani na uzákonění takzvaného nekolidujícího zaměstnání, které umožňuje klientům úřadu práce legální přivýdělek k podpoře. "Je to podle mě úspěšné lobby podnikatelů. Klientům úřadu práce dávají oficiálně nízkou odměnu. Přitom je zaměstnávají na plný úvazek a zbytek mzdy jim doplatí na ruku. Ušetří tak na odvodech," vysvětlil.

Mostecko vykazovalo až do závěru loňského roku nejvyšší míru nezaměstnanosti v zemi. Na konci ledna dosáhla 17 procent, bez práce bylo 10 119 mužů a žen v v produktivním věku. Hůře na tom byl jen severomoravský okres Jeseník a také Znojemsko a Hodonínsko na jihu Moravy.

Reklama

Výběr článků

Načítám