Hlavní obsah

Očekávání se nesplnilo: krize nezvýšila nabídku alternativních úvazků

Právo, Petr Kotek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počet nabídek práce na zkrácený úvazek se v roce 2009 nezvyšoval nebo dokonce klesl. Nepotvrdil se tak předpoklad, že ekonomická krize otevře dveře alternativním formám zaměstnávání.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vyplývá to z průzkumu společnosti LMC, který byl uskutečněn na pracovních portálech Jobs.cz a Práce.cz, ze zkušeností s poptávkou a nabídkou na serveru Spráce.cz, jehož provozovatelem je největší český internetový vyhledavač Seznam, i z dat shromážděných Evropským statistickým úřadem (Eurostat).

„Podle našich poznatků nedošlo u pozic na part time ani k růstu nabídky ze strany zaměstnavatelů, ani k razantnímu navýšení poptávky ze strany uchazečů o práci,“ říká David Svatoš, manažer služby Spráce na Seznamu.

Průzkum LMC dochází ke stejnému závěru na straně zaměstnavatelů. Nabídka částečných úvazků se podle něj v jednotlivých regionech České republiky pohybuje v rozmezí od 0 (kraj Vysočina) po 5 % (Karlovarský kraj) z celkového počtu inzerovaných volných pracovních pozic.

Zájem o ně mezi uchazeči o práci ale podle serverů Jobs.cz a Práce.cz výrazně roste. Jen v Praze by takto chtělo pracovat 22 % uchazečů. Následují kraje Jihomoravský, Plzeňský, Moravskoslezský a Vysočina s 20 %.

Nejčastěji by chtěli zkrácené úvazky učitelé

Ještě lépe je vidět rostoucí zájem v jednotlivých oborech. Například zájemců, kteří aspirují na zaměstnání part time v oboru vzdělávání a školství, je podle statistik portálů Jobs.cz a Práce.cz celých 47 %. Poměrně vysoká poptávka po zkrácených úvazcích je v segmentu IT (33 %). Nabídka pozic zde ale loni dosahovala sotva jednoho procenta.

„Nejčastějšími důvody, proč firmy nevytvářejí flexibilní pracovní úvazky, jsou nedostatek odvahy pro prosazení změn, komplikace se zapracováním a řízením, obavy z nadbytečné administrativy nebo nízké produktivity takto pracujících zaměstnanců,“ uvedl Ondřej Mysliveček, analytik společnosti LMC.

Česko a Slovensko jsou na evropském chvostu

Na špici pomyslného žebříčku je v Evropě Nizozemsko, kde 46,8 procenta populace pracuje na zkrácený úvazek. S velkým odstupem za Nizozemci je na druhém místě Švédsko (25,7 %) a na třetím Německo (25,2 %). K průměru EU, který se blíží 20 %, má Česká republika stále hodně daleko.

Česká republika a Slovensko patří podle Eurostatu mezi státy, v nichž je podíl lidí pracujících na částečný úvazek téměř nejnižší z členských států Evropské unie. Podíl zaměstnanců se sníženou pracovní dobou u nás tvořil v roce 2008 na celkové zaměstnanosti jen 4,3 procenta. Česká republika tak společně s Maďarskem patří na třetí až čtvrtou pozici v hodnocení pořadí států z hlediska nejnižšího podílu lidí pracujících na částečný úvazek.

Anketa

Umožňuje váš zaměstnavatel práci na variabilní úvazky?
Ano
24,6 %
Ne
75,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 138 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám