Hlavní obsah

Když investovat, tak ve středních Čechách, shodují se firmy

Ve středních Čechách loni ohlásilo investice 38 firem. Bylo to nejvíc v Česku. Plánují utratit přes čtyři miliardy korun a vytvořit tisícovku pracovních míst. Pětina z nich je pro vysokoškolsky vzdělané.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Mezi investory ve Středočeském kraji je nejštědřejší Škoda Auto

Článek

V roce 2008 investoři oznámili 27 projektů v celkové hodnotě přes šest miliard korun a s 1130 novými pracovními místy. Informace zveřejnila agentura CzechInvest.

"Středočeský kraj při rozhodování investorů často těží z blízkosti hlavního města, které díky působnosti mnoha specializovaných škol a univerzit generuje dostatek kvalifikované a jazykově vybavené pracovní síly," uvedla Alexandra Rudyšarová, pověřená generální ředitelka agentury CzechInvest.

Snadné spojení, blízko k fondům

Střední Čechy mají podle ní dobré dopravní napojení na západní trhy a sídlí v nich Akademie věd a další vědecké a výzkumné instituce. Obrovskou devizou regionu je také možnost dosáhnout na finanční podporu ze strukturálních fondů Evropské unie, dodala.

Zhruba 70 procent projektů podle Rudyšarové tvoří právě investice do vědy, výzkumu a služeb. Postupně v nich vznikne přibližně 250 pracovních míst.

Například Strojmetal Kamenice získal podle generálního ředitele Miroslava Jelínka od CzechInvestu investiční pobídku 55 miliónů korun na výstavbu haly pro unikátní technologii na výrobu hliníkových polotovarů pro vlastní potřebu. "Jedná se o patentovanou technologii vyvinutou v USA," řekl Jelínek. Celková investice je téměř 188 miliónů a měla by vytvořit 23 pracovních míst.

Firma Variel ze Zruče nad Sázavou, která vyrábí mimo jiné velkokapacitní kontejnery, vybuduje zkušebnu materiálů a výrobků a vývojové pracoviště, jehož součástí bude speciální zařízení na navíjení sklolaminátu, uvedl její ředitel Roman Výborný. Náklady jsou téměř 40 miliónů korun, z nichž polovinu pokryje dotace od CzechInvestu. Firma vytvoří devět pracovních míst.

Investuje i Škoda Auto, rozšíří výrobu převodovek

Investuje i jeden z největších zaměstnavatelů v regionu mladoboleslavská Škoda Auto. Loni oznámila rozšíření výroby převodovek pro malá auta. Hodnota investice přesáhne 1,5 miliardy korun a vznikne 270 nových pracovních míst.

CzechInvest získal od roku 1993 pro Středočeský kraj 183 investičních projektů v hodnotě přes 134 miliard korun. Díky nim postupně vznikne 35.353 nových pracovních míst.

Od svého založení v roce 1992 se agentura podílela celkem na 1356 investicích v hodnotě 665 miliard korun. Přímo v projektech zprostředkovaných CzechInvestem nachází postupně práci 206.338 lidí. Další tisíce pracovních míst vznikly v navazujících investicích.

rokpočet projektůcelková investice v mil. Kčpočet vytvořených pracovních místz toho pro VŠ
2008276211,651130340
2009384159,12976204

Reklama

Výběr článků

Načítám