Hlavní obsah

Česká drůbež chce postavit ve Velkém Malahově druhou halu na vejce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Velký Malahov

Druhou halu na produkci vajec za 100 miliónů korun chce postavit letos ve Velkém Malahově firma Česká drůbež. Počet nosnic zvýší na dvojnásobných 400 000 kusů. Investor požádá zastupitelstvo obce o rozšíření výroby už tento měsíc.

Článek

Musí ale uzavřít dodatek ke smlouvě z roku 2003, kdy se obci i ekologickému hnutí Děti Země zavázal, že bude mít ve Velkém Malahově pouze jednu halu. Záměr zdvojnásobení produkce vajec ze současných 60 miliónů ročně potvrdil jednatel České drůbeže Petr Červený.

Děti Země chtěly před sedmi lety stavbu první haly soudně blokovat, ale po podpisu smlouvy s firmou a obcí správní žalobu stáhly. Hlavním závazkem investora je maximální počet chovaných zvířat.

Nové klece, více prostoru

"Udělali jsme hodně vstřícných kroků. Věřím, že se dohodneme v brzké době," řekl Červený. V nových klecích mají mít zvířata více prostoru, s čímž jsou spokojeni veterináři i ekologové. Je to technologie z Německa, které má přísnější předpisy než celá EU, dodal.

"Informovali nás, že záměr výstavby nové haly mají. Zároveň nám nabídli, že by částečně změnili technologii současné haly, což by mělo být pro zvířata lepší. Pokud to tak bude, tak o tom můžeme uvažovat, ale je to otevřené," řekl Martin Hyťha z plzeňské pobočky ekologického hnutí  Dětí Země. Investor už zaslal ekologům podklady.

"Čekáme, že v únoru firma doručí zastupitelstvu žádost," řekl starosta Václav Brichzin. Stanovisko bude zřejmě kladné, protože investor se s obcí dohodl na vyvážení slepičího trusu jednou týdně a ne jako dosud jednou ročně a na jiné technologii ukládání trusu v obou halách. Zastupitelé navštívili drůbežárny u Straubingu, kde nejsou žádné problémy a 100 metrů od nich se staví domky. Německá firma Bayern Ei, která Českou drůbež vlastní, tam má tři závody, jež přebudovala a zvýšila kapacitu na dvojnásobných 1,2 miliónu slepic.

Slepičince dostanou bioplynové stanice

Trus bude Česká drůbež prodávat bioplynovým stanicím, jež se na Domažlicku staví. "Pokud se provozují správně, tak je to nejlepší způsob, jak s trusem naložit," uvedl Hyťha.

Podle České drůbeže, která v prosinci 2003 otevřela ve Velkém Malahově první halu za 150 miliónů korun, bude druhá budova o trochu menší, protože firma už má dostatečné větší zázemí skladu vajec a obalů v první hale. "Deset lidí by tam práci našlo," uvedl Červený. Nyní tam pracuje šest místních. V Malahově skončily po desítkách let fungování chovy prasat i krav. V místě je hodně lidí bez práce.

"Velkochov je jediný, který vyhovuje evropské směrnici pro klecový chov nosnic, platné až od roku 2012," řekl šéf domažlických veterinářů František Chromý. Slepice mají prostor 750 cm2, více než 90 procent ostatních farem v ČR 550 cm2. Kapacitu nelze překročit a přetížení nehrozí. V hale je 10 040 klecí.

Obec dostává procenta ze zisku

Česká drůbež podle Brichzina přesunula sídlo do Velkého Malahova. Každoročně odvádí obci procenta za zisku společnosti, půl miliónu až milión korun ročně, což by se s druhou halou navýšilo na dvojnásobek, řekl starosta obce s ročním rozpočtem tři miliony korun.

Česká drůbež exportuje 40 procent vajec do Německa, Rakouska, Polska, Maďarska a na Slovensko, zbytek prodá v Česku. V ČR loni navázala dlouhodobou spolupráci s Penny Marketem. Ve nedalekých Všerubech má další dvě haly pro 400 000 kuřic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám