Hlavní obsah

Firmě Huisman se dařilo i v krizi, přijímá lidi a chce investovat do jejich vzdělávání

– Sviadnov

Společnost Huisman Konstrukce ze Sviadnova u Frýdku-Místku, která vyrábí vrtné věže, jeřáby na námořní lodě nebo horské dráhy pro zábavní parky, loni dosáhla obratu kolem miliardy korun.

Článek

V porovnání s předchozím rokem bude loňský výsledek hospodaření lepší, řekl zástupce ředitele firmy Miroslav Pukowiec. Přesný meziroční rozdíl neuvedl.

Podnik chce v letošním roce investovat 20 až 30 miliónů korun do nových technologií a vzdělávaní pracovníků.

Loni přijali 50 lidí, letos 20 až 30

Firma loni měla díky vysoce specializovanému segmentu výroby dostatek zakázek i přes krizi. "Díky dlouhodobým kontraktům jsme měli možnost udržet stejné tempo výroby. Naše produkce v České republice ještě roste. Neustále se snažíme zvyšovat přidanou hodnotu," uvedl ředitel firmy Roman Stankovič. Společnost tak mohla v minulém roce přijmout zhruba 50 lidí. "Letos by to mohlo být 20 až 30 lidí, převážně vysokoškolsky vzdělaných," uvedl ředitel. Nyní má firma 360 zaměstnanců.

Huisman Konstrukce dokončuje či začíná pracovat na několika ojedinělých projektech. Konstrukčně se například podílí na výrobě lodního jeřábu o nosnosti 5000 tun, který má být instalován na největší pokládkové plavidlo na světě. "Získali jsme také zakázku pro firmu Shell, které máme kompletně vybavit dvě vrtná plavidla. Také jedna z největších těžebních společností Noble z USA si objednala další vrtné plavidlo, na kterém začneme pracovat," konstatoval ředitel firmy.

Vrtné věže dosáhnou hloubky šesti kolometrů

Sviadnovská společnost nedávno dokončila další vrtnou věž vysokou 38 metrů, která je schopna vrtat až do hloubky šesti kilometrů. V minulosti již firma vyrobila tři vrtné věže. Dvě jsou používané na vrtných polích v USA, třetí v Nizozemí. "Čtvrtá věž je určena pro Evropu, ale zatím nemůžeme konkrétně říct, kde bude instalována. Teď se dokončují testy a domlouvá se termín dodání," řekl Stankovič. Jednotlivé kontrakty obřích konstrukcí se pohybují v řádech stovek miliónů korun.

Firma také chystá úplnou novinku - jeřáb, který bude sloužit pro instalace větrných turbín na moři. "Uzavřeli jsme kontrakt, začínáme pracovat na jeho designu. Je to ve světě přelomová věc, úplně nový typ zařízení. Vyrábíme ho na zakázku norské společnosti," přiblížil Stankovič. Huisman také chystá výrobu horské dráhy pro zábavní park v Asii.

Společnost byla založena v roce 1997 a je součástí nizozemské skupiny Huisman Equipment (dříve Huisman Itrec), která má zastoupení téměř po celém světě. Kromě centrály v nizozemském Schiedamu patří do skupiny také pobočky v USA, Brazílii, Číně a Singapuru. Veškerou produkci speciálních těžkých pozemních a námořních zařízení na míru vyváží do ciziny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám