Hlavní obsah

Masokombinát Klatovy zvažuje propuštění všech 161 zaměstnanců

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klatovy

Šumavský masokombinát v Klatovech zvažuje propouštění všech 161 zaměstnanců. "Firma oznámila hromadné propouštění k 28. únoru klatovskému úřadu práce," potvrdil jeho pracovník Radek Mayer.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Oznámení ještě neznamená, že podnik skutečně na konci února propustí všechny lidi a skončí," řekl prokurista a většinový vlastník firmy Jaroslav Komora. Hledá řešení, problémy souvisejí s tím, že podnik nepůsobí ve vlastních objektech.

Podobná situace hrozila ve firmě i loni. Těsně před uzavřením podnik na začátku roku převzala plzeňská firma Spin a výrobu udržela.

"To není otázka, že by společnost Šumavský masokombinát byla insolventní, akorát se může stát, že prostě nebude mít kde podnikat," konstatoval Komora. Hlavní problém je podle něj v tom, že masokombinát je majitelem veškerého movitého vybavení, ale nemá peníze na koupi budov.

Měli by investovat do cicích budov

"Nastala situace, kdy jsme povinni investovat do objektů a zařízení, která nám nepatří. Ještě celý zbytek ledna a celý únor máme vyděleno pro jednání a hledáme řešení," řekl. To, zda bude i dál masokombinát fungovat, prý do určité míry nezávisí jen na vůli majitele nebo společnosti.

"Pokud bych hledal nějakého viníka, tak bych hledal v současné finanční situaci, protože v republice neexistuje žádná finanční instituce, která by byla schopná poskytnout dlouhodobý úvěr na koupi provozu v Klatovech," doplnil Komora.

Propuštění by hledali práci obtížně

Pokud by skutečně Masokombinát propustil všechny lidi, práci by hledali jen obtížně. Na Klatovsku bylo na konci prosince bez práce 4383 lidí, míra nezaměstnanosti dosáhla 9,51 procenta, řekl Josef Holeček z úřadu práce. Volných míst bylo v nabídce jen 287. "To je jedna z nejmenších nabídek volných míst, jakou jsme v posledních letech měli," konstatoval.

Masokombinát převzala na začátku roku 2009 plzeňská firma Spin. Komora loni v dubnu řekl, že masokombinát pokračoval v plné výrobě bez přerušení provozu. První měsíc byl velmi krušný, za březen byl poprvé v mírném zisku a od dubna profit rostl. Za rok 2009 má podle Komory společnost vyrovnanou bilanci. "Teď musíme ještě vyhodnotit celkově prosinec, ale vypadá to, že bychom mohli končit dokonce v černých číslech," dodal.

Podle internetových stránek masokombinátu vytvořil Spin dceřinou společnost Šumavský Masokombinát s.r.o.. Provoz masokombinátu zajišťuje nákup jatečných zvířat, porážky prasat, skotu, telat a ovcí, výrobu a prodej mas a masných výrobků. Šumavský masokombinát je druhý největší zpracovatel masa na západě Čech. Jde o posledního velkého západočeského zpracovatele, který fungoval před rokem 1989.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám