Hlavní obsah

Australané vytvořili rekord ve vybírání "zdravotního" volna

Sydney

Přestože v Austrálii právě vrcholí letní sezona a chřipky rozhodně neřádí, okolo půl miliónu Australanů v pondělí nepřišlo do práce a raději si vybralo placené volno z důvodu náhlého onemocnění. Pondělní "absentéři" tak podle příslušných úřadů vytvořili nový národní rekord.

Článek

Na dnešek totiž připadá státní svátek, a lidé si tak podle tiskové agentury AAP chtěli udělat prodloužený víkend.

Australané si chtějí užít čtyři dny volna díky Dnu Austrálie, který připadá na dnešek. Země si připomíná výročí 222 let od založení první trestanecké kolonie na území dnešního Sydney. Podle údajů společnosti, která monitoruje zdravotní dovolené zaměstnanců, přišlo v pondělí v Austrálii přibližně o třetinu méně lidí v porovnání s běžným pondělkem.

"Nevlastenečtí příživníci" ruinují ekonomiku

Sdružení australských maloobchodníků, označilo absentéry za nevlastenecké příživníky. "Ti, kdo předstírají nemoc, aby si utrhli čtyřdenní víkend, nemají žádný smysl pro typickou australskou pospolitost a nechají své kamarády dřít, zatímco oni si užívají na pláži nebo někde v baru," rozčiloval se ředitel sdružení Scott Driscoll.

Odborníci předpovídají, že přibližně 100 000 Australanů využije zdravotního volna také ve středu. Podle odborníků tak kvůli nízké produktivitě přijde ekonomika přibližně o 37 miliónů australských dolarů (614 miliónů korun). Neoprávněné vybírání zdravotního volna kritizoval v televizi také šéf australské opozice Tony Abbott.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám