Hlavní obsah

Dlouhodobě nezaměstnaní Středočeši se mohou vzdělávat

– Příbram

Příbramský úřad práce připravil pro středočeské uchazeče o zaměstnání projekt Chci řešit svoji dlouhodobou nezaměstnanost. Zapojit se do něj mohou lidé, kteří jsou v evidenci některého z 12 středočeských úřadů práce nepřetržitě déle než pět měsíců.

Článek

"Podle odhadu by kurzy mohlo absolvovat až 740 zájemců," uvedla projektová manažerka Jana Španihelová.

Celkové schválené náklady na projekt jsou 47,8 miliónu korun. Z toho 85 procent pokryje dotace Evropského sociálního fondu a 15 procent státní rozpočet.

Cílem projektu je zvýšit pružnost, motivaci a doplnit či zvýšit kvalifikaci nezaměstnaných tak, aby se co nejefektivněji začlenili zpět na trh práce. Absolventi rekvalifikačních kurzů se budou moci ucházet o zaměstnání, které do té doby neměli možnost vykonávat. Při vyhledávání práce jim úřad poskytne individuální poradenství.

Školicí pracoviště budou ve všech okresních městech Středočeského kraje. V souvislosti s projektem vznikne 12 nových pracovních míst. Uchazeči o školení se začnou vybírat v únoru, vzdělávací aktivity zahájí v březnu. Na věku ani vzdělání zájemců nezáleží. Účastníci s bydlištěm mimo místo konání kurzů dostanou příspěvek na úhradu stravného a cestovného, s výjimkou MHD. Podrobné informace poskytnou úřady práce.

K 31. říjnu 2008, kdy byl projekt zpracován, čítala jeho cílová skupina 7436 osob, tedy 27 procent všech uchazečů o zaměstnání. "Analýza byla provedena pouze pro tento projekt v době přípravy žádosti o finanční podporu z Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost," upozornila Španihelová. Současná situace je podle ní kvůli krizi naprosto odlišná a cílová skupina, na niž se projekt zaměřil, se výrazně zvětšila.

Ve Středočeském kraji bylo na konci prosince v evidenci úřadů práce 49.144 uchazečů o zaměstnání, to bylo o 17.924 osob více než v prosinci 2008. Míra nezaměstnanosti byla sedm procent a meziročně stoupla o 2,5 procentního bodu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám