Hlavní obsah

Na Mostecku dali loni na nová místa 113 miliónů Kč, o 19 mil. více

– Most

Úřad práce v Mostě rozdělil v loňském roce na tvorbu nových pracovních míst 112,89 miliónu korun, což bylo meziročně o 19,53 miliónu korun více. Na podporách v nezaměstnanosti úřad loni vyplatil 181,34 miliónu korun, objem dávek tak ve srovnání s rokem 2008 výrazně vzrostl o 88 milionů korun. Informoval o tom Jaroslav Kunc z mosteckého úřadu práce.

Foto: Miroslav Šára, Právo

Mostecký region postižený restrukturalizací těžkého průmyslu vykazuje už od 90. let minulého století jednu z nejvyšších měr nezaměstnanosti v zemi

Článek

Ministerstvo práce a sociálních věcí loni vyčlenilo pro mostecký úřad práce na aktivní politiku zaměstnanosti 37,08 milionu korun, což je pokles o třetinu z předloňských 56,61 milionu korun. O více než 19 milionů se snížily i investiční pobídky státu.

"Celkový nárůst objemu financí na nová pracovní místa tak umožnily dotace z Evropského sociálního fondu (ESF). Zatímco v roce 2008 firmy čerpaly prostřednictvím úřadu práce necelých pět milionů korun, loni to bylo bezmála 61 milionů korun," uvedl Kunc.

Důvodem výrazně vyšších podpor v nezaměstnanosti byl podle něj nárůst počtu klientů úřadu práce v důsledku globální finanční krize a také novela zákona, na základě které stoupla částka podpory. "Na konci roku nemělo na Mostecku práci 9729 lidí, ve stejném období loni to bylo o 1818 osob méně. V prvních dvou měsících podpory mají nyní nezaměstnaní podle novely zákona navíc nárok na 65 procent čisté mzdy, kterou pobírali před propuštěním. Dříve to bylo 50 procent. Vzrostly také mzdy," doplnil.

Stát vyplatil loni na Mostecku na dávkách sociální podpory 640,77 milionu korun, což je ve srovnání s rokem 2008 o 9,38 milionu korun méně. Projevilo se snížení dávek, o nichž rozhodla předchozí vláda. Výše rodičovských příspěvků v regionu například klesla na polovinu.

Region postižený restrukturalizací těžkého průmyslu vykazuje už od 90. let minulého století nejvyšší míru nezaměstnanosti v zemi. K 31. prosinci dosáhla 16,4 procenta, bez práce bylo přes 9700 mužů a žen v produktivním věku. Mostecko předstihl na konci roku okres Jeseník, který vykázal míru nezaměstnanosti 16,9 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám