Hlavní obsah

Čím dál víc nezaměstnaných chce rekvalifikaci, i za vlastní peníze

Právo, Petr Kotek

Téměř 188,5 miliónu Kč vyčlenilo Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) za první tři čtvrtletí loňského roku na rekvalifikační kurzy. Je to zhruba o 16 miliónů více než v roce 2008.

Článek

Stát přitom vlastně ušetřil. „Více než polovinu těchto peněz, konkrétně 98,1 miliónu korun, získalo ministerstvo z Evropského sociálního fondu (ESF), zatímco loni z těchto zdrojů ministerstvo na tyto účely vůbec nečerpalo,“ vysvětluje zdánlivou matematickou záhadu mluvčí MPSV Štěpánka Filipová.

Podle tabulek MPSV se za tři čtvrtletí roku 2009 zúčastnilo rekvalifikačních kurzů celkem 33 205 uchazečů o zaměstnání. To by na první pohled mohlo vypadat jako další záhada, protože ve srovnání s minulým rokem to je zhruba o 17 000 lidí méně.

Důvodem je ale podle Filipové pouze to, že do zmíněných tabulek se rekvalifikace, které jsou součástí projektů hrazených z ESF, nezapočítávají. V celkovém úhrnu tedy účastníků kurzů přibylo.

„Na konci třetího a ve čtvrtém čtvrtletí rychle stoupal počet rekvalifikací s ohledem na ukončení procesu výběru dodavatelů - výběrová řízení si dělaly jednotlivé úřady práce. Podle údajů MPSV od 1. ledna 2009 do 28. prosince 2009 bylo uzavřeno více než 61 000 dohod o rekvalifikaci s uchazeči o zaměstnání evidovanými na úřadech práce,“ uvedla Filipová s tím, že přesné statistiky budou k dispozici začátkem roku 2010.

Kurzy si platí z odstupného

Rychle rostoucí zájem o kurzy, jako je například účetnictví nebo základy podnikání, registrují ale také jejich organizátoři, kteří stojí mimo tento systém.

„Za rok a půl naší činnosti jsme proškolili zhruba 150 zájemců,“ vypočítává Gabriela Hrůzová z pražského Centra služeb pro podnikání. Se svým osmičlenným týmem kvalifikovaných lektorů, mezi nimiž jsou i vysokoškolští učitelé, získala postupně akreditaci Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy pro kurzy Účetnictví a daňová evidence, Mzdové účetnictví a Základy podnikání. Výběrových řízení úřadů práce se Centrum služeb pro podnikání zatím neúčastnilo. „Přesto zájemci o naše kurzy neváhají investovat vlastní peníze, často část odstupného vyplaceného při ztrátě předchozího zaměstnání,“ říká Hrůzová.

Po pěti letech znovu hlavní účetní

Patří mezi ně například Hana Bednářová, která se po pěti letech mimo obor chtěla vrátit ke své někdejší práci účetní. Loni v září se přihlásila do akreditovaného kurzu Účetnictví a daňová evidence, který v Centru služeb pro podnikání trvá dva měsíce a obsahuje 170 vyučovacích hodin. 

„Měla jsem pocit, že musím projít nějakým kurzem, abych našla zaměstnání, které bude navazovat na mou předešlou praxi hlavní účetní,“ líčí Bednářová. Přiznává, že do kurzu nastupovala s obavou, zda bude jeho úroveň dostatečně vysoká. Lektorka kurzu ale podle ní nasadila laťku tak vysoko, že její obavy záhy rozptýlila.

O jaké rekvalifikační kurzy je na úřadech práce největší zájem

Uchazeči mají největší zájem o kurzy v oborech práce na počítači, účetnictví a daňová evidence, obsluha vysokozdvižného vozíku, sociální služby, kurzy základů svařování, rozšíření řidičských průkazů na skupinu C a D, masáže, manikúra a pedikúra a základy podnikání.

Rekvalifikace je forma vzdělávání, která umožňuje uchazečům o zaměstnání a zájemcům o zaměstnání zvýšit si své uplatnění na trhu práce, a zabezpečit si tak do budoucna svoji zaměstnatelnost.

Dnes už Hana Bednářová pracuje opět jako vedoucí účetní. „Do problematiky jsem se vrátila tam, kde jsem před pěti lety skončila,“ konstatuje. Navíc oceňuje bonus k absolvovanému kurzu - roční možnost bezplatných e-mailových konzultací v odborné problematice.

Reklama

Výběr článků

Načítám