Hlavní obsah

Na Stříbrsku vzniklo 300 míst, do pololetí jich přibude 400

Stříbro

Na Stříbrsku, které patří mezi krizí nejpostiženější regiony v Plzeňském kraji, může letos do pololetí vzniknout až 400 nových pracovních míst. V loňském druhém pololetí to bylo 300 nových pozic.

Článek

Nové firmy, většinou výrobci dílů pro automobily, začaly fungovat v Panattoni Parku v Ostrově u Stříbra a jedna v nedalekém CTParku Bor. Další se hlásí do Ostrova, Stříbra i CTParku, řekl starosta Stříbra Miroslav Nenutil.

Na Tachovsku, které je na tom s nezaměstnaností v kraji dlouhodobě nejhůře, je nezaměstnanost 13,4 procenta. Nyní je tam 115 volných míst na 4345 uchazečů o práci, tedy 38 uchazečů na místo. Loni v červenci bylo v regionu téměř 4000 nezaměstnaných na 126 volných míst. Okres má nejřidší osídlení, špatnou dopravní obslužnost a infrastrukturu.

Výrobu přesunuli do Rumunska

Ve Stříbře a okolí se loni v srpnu zvýšila nezaměstnanost na 20 procent poté, co největší zaměstnavatel Alcoa Fujikura Czech propustil za necelý rok 1800 lidí a přesunul výrobu kabelových svazků pro automobily do Rumunska. "Do současné doby klesla míra nezaměstnanosti o čtyři procentní body, aktuálně je 16,2 procenta. Nicméně požadavek nových míst se zdá být ještě silnější," uvedl Nenutil.

V Panattoni Parku v Ostrově, kam město prosadilo pravidelnou autobusovou dopravu na všechny směny, zahájila koncem roku výrobu nárazníků firma Benteler Aluminum Systems CZ, dříve Hydro Automotive; zatím má 30 lidí. Téměř 150 lidí tam zaměstnal německý Neumatic, dříve Leoni. "Vyrábí tam menší speciální pájené kabelové svazky pro automobily," řekl Eduard Šimůnek z úřadu práce. Podle Nenutila tam nově působí ještě německý výrobce autosedaček a kosmetická firma, obě se 30 až 40 lidmi. Do parku se chystají další firmy, výrobci dílů pro automobily, plastů a elektroniky.

Orco chce areál prodat

Desetihektarový kvalitní areál, kde působila Alcoa, se od loňska snaží za desítky miliónů korun prodat jeho vlastník, firma Orco, ale zatím ho podle Nenutila nikdo nekoupil. "Minimálně dva zájemci jsou, jeden z nich by měl fungovat ve výrobě nábytku," dodal.

Další velký investor se chystá do CTParku Bor. "Jednáme s logistickou firmou, která by tam měla v květnu zahájit provoz a zaměstná v první fázi desítky hlavně skladových dělníků," uvedl Šimůnek.

Dva podniky z automobilového průmyslu chtějí postavit výrobní haly v bývalých 40hektarových kasárnách ve Stříbře. "Bohužel je tam zatím připraveno málo ploch, aby mohly začít stavět," řekl Nenutil. Pondělní zastupitelstvo schválilo demolici druhé části areálu a město žádá o dotaci. "Demolice prvních pěti hektarů už je hotová, ale musí se dosíťovat," řekl starosta. Město na ni dostalo od státu deset milionů korun. Do kasáren se na podzim nastěhovala plzeňská tiskárna Nava, která má kolem 30 lidí a má jich mít 50.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám