Hlavní obsah

Index trhu práce: Nabírat se nebude

Právo, Petr Kotek

Poslední údaje o vývoji nezaměstnanosti neskýtají mnoho důvodů k optimismu. Zaměstnavatelé se navíc nechystají masivně přijímat nové pracovníky ani v nadcházejícím období. Odhady se ale také mohou mýlit.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Zaměstnance v oblasti ubytování a stravování nečeká v prvním čtvrtletí 2010 nic dobrého

Článek

Potvrzuje to takzvaný čistý index trhu práce, který z odpovědí 750 firem z různých odvětví a regionů sestavuje společnost Manpower.

Podle jejího průzkumu bude v příštím čtvrtletí pokračovat oslabení náborových aktivit prakticky ve všech oborech. Výjimkou by měly být finance, pojištění, nemovitosti a ostatní služby podnikům. Naopak až alarmující vyhlídky jsou v oborech ubytování a stravování.

Největší propad v ubytování a stravování

Index se stanovuje podle poměru zaměstnavatelů, kteří předpokládají snížení náboru k těm, co připravují jeho zvýšení. Celkový čistý index pro první kvartál 2010 v Česku má hodnotu -6, v oblasti ubytování a stravování je to ale dokonce -37.

Praxe nicméně ukazuje, že zaměstnavatelé jsou někdy ve výhledech až příliš pesimističtí. Podle jejich odhadů, které se promítly do indexu pro období říjen až prosinec 2009, měla být touto dobou nezaměstnanost v ČR až devítiprocentní.            

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám