Hlavní obsah

Odboráři chtějí, aby obchodníci na Štědrý den dříve zavírali

Praha

Odboráři vyzvali obchodní řetězce, aby o letošních vánočních svátcích omezily otevírací dobu svých prodejen a například na Štědrý den měly otevřeno nejvýše do 14:00. Loni na Štědrý den přitom poslední hypermarkety zavíraly až o několik hodin později.

Foto: Milan Malíček, Právo

Odbory chtějí, aby řetězce zavřely 24. prosince nejpozději ve dvě hodiny odpoledne.

Článek

Odboráři míní, že velké obchody by měly zůstat zavřené i 25. prosince a jejich provoz by mohl být obnoven nejdříve 26. prosince.

"Vzhledem k odstartování vánočních nákupů v polovině září a začátkem října je dostatečný prostor pro nákupy všech občanů. Štědrý den je dnem pracovního volna, tak věříme, že si všichni mohou doplnit zapomenuté drobnosti v průběhu dopoledne," sdělil Jiří Šafář z Odborového svazu pracovníků obchodu OSPO. K výzvě se podle něj již připojil podnikový výbor OSPO při obchodním řetězci Tesco Stores ČR.

Dlouhá otevírací doba komplikuje dopravu domů

Odboráři chtějí, aby se obchodní řetězce letos nepředháněly, který z nich bude mít na Štědrý den déle otevřeno. Dlouhá otevírací doba na Štědrý den podle Šafáře komplikuje pracovníkům supermarketů a hypermarketů dopravu do svých domovů i přípravu svátečního večera. Šafář upozornil, že v okolních státech jsou velké obchody na Štědrý den zavřené. "Pouze Česko je výjimkou," podotkl.

Otevírací dobu o Vánocích navzdory výzvě odborářů nezmění například hypermarkety Globus, které stejně jako loni budou mít na Štědrý den otevřeno do 14:00 až 15:00. Zavřeny zůstanou pouze 25. prosince a následující den opět otevřou své brány. "Lidé chtějí nakupovat i v tyto dny," řekl jednatel společnosti Globus ČR Petr Vyhnálek, podle kterého odboráři požadovali, aby obchody zůstaly zavřené i 26. prosince. V tiskové zprávě zástupci uvedli, že obchodníci by měli zvážit, zda v tento den otevřou, anebo ne.

V Albertu jako loni

Stejná jako loni zůstane také otevírací doba supermarketů a hypermarketů Albert. Jejich mluvčí Libor Kytýr řekl, že supermarkety Albert budou na Štědrý den zavřeny nejpozději ve 14:00 a budou mimo provoz 25. i 26. prosince. Některé hypermarkety Albert budou na Štědrý den otevřeny až do 16:00 a znovu otevřeny mají být 26. prosince.

Vánoce jsou pro obchodníky tradičně nejsilnějším prodejním obdobím v roce. Někteří odboráři společnosti Tesco Stores ČR nedávno obnovili stávkovou pohotovost, protože se jim nelíbí, že právě v předvánočním období je v prodejnách Tesco podle jejich názoru málo zaměstnanců, kteří budou mít problém nápor zákazníků zvládnout.

Otvírací doba není omezena

Otevírací doba obchodů není v Česku nijak omezena. Zákonodárci z řad ČSSD a KSČM se sice v roce 2005 pokoušeli zakázat noční prodej v supermarketech a prodej o státních svátcích, pro svůj návrh ale nezískali dostatečnou podporu. Provozovatelé obchodních řetězců tehdy namítali, že by kvůli zákazu prodeje o státních svátcích a v noci obchody přišly o zákazníky a musely by propustit část zaměstnanců. 

Reklama

Související témata:

Související články

Odboráři se obávají hromadného propouštění

Odboráři se obávají dalšího hromadného propouštění v průběhu podzimu, a to především v souvislosti s ukončením šrotovného v evropských zemích. První signály...

Odbory Teska vyhlásily stávkovou pohotovost

Odboráři společnosti Tesco Stores ČR, která patří mezi největší obchodní řetězce v zemi, vyhlásili stávkovou pohotovost. Nelíbí se jim, že v prodejnách Tesco...

Výběr článků

Načítám