Hlavní obsah

Podíl agenturních zaměstnanců roste, ale zaostává za Západem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Podíl agenturních zaměstnanců v Česku v posledních letech mírně roste a v letošním roce dosáhl 0,7 procenta všech zaměstnanců. Před čtyřmi lety činil tento podíl 0,4 procenta. Uvedl to prezident Asociace poskytovatelů personálních služeb (APPS) Luboš Rejchrt.

Foto: Mick Tsikas, Reuters

Ve Velké Británii činí podíl agenturních zaměstnanců na celkovém podílu zaměstnanosti 4 %.

Článek

Přes tento nárůst v tomto ohledu ČR stále zaostává za zeměmi západní Evropy, průměr v Evropské unii činí 1,7 procenta, uvedla prezidentka evropské asociace agenturního zaměstnávání Eurociett Annemarie Muntzová. Například ve Velké Británii představuje podle ní tento podíl čtyři procenta, v Nizozemsku tři procenta. Naopak v Polsku jen 0,6 procenta.

V ČR působí zhruba 2 200 licencovaných agentur, v Asociaci poskytovatelů personálních služeb jich je 22. Ti však mají zhruba 40procentní podíl na trhu. Rejchrt míní, že v agenturách, které nejsou členy asociace, je přibližně polovina agenturních pracovníků zaměstnána nelegálně.

Nelegální zaměstnávání je na ústupu

Vrchol nelegálního zaměstnávání byl podle Rejchrta v roce 1997, kdy načerno pracovaly desetitisíce zaměstnanců, často zahraničních. V souvislostí s hospodářskou krizí a propouštěním v podnicích ale prý jejich počet klesl. Další vývoj bude záležet na poptávce zaměstnavatelů a kontrolních mechanismech státu, dodal.

Asociace chce, aby za agenturního zaměstnance odpovídala nejen agentura, ale i zaměstnavatel. Volá také po legislativních změnách, které by měly spočívat v rozšíření zákona a zlepšení kontrolních mechanismů proti nelegálnímu zaměstnávání. "Chceme, aby agenturní zaměstnanci měli stejná práva jako ti kmenoví," poznamenala viceprezidentka asociace Jaroslava Rezlerov.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám