Hlavní obsah

Během půl roku na severu Moravy zaniklo 18 500 pracovních míst

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Hospodářská krize v průběhu prvního pololetí připravila v Moravskoslezském kraji o místo na 18 500 zaměstnanců větších firem. Ty ke konci června v kraji zaměstnávaly zhruba 292 000 lidí, což je nejnižší hodnota od roku 1992. Meziročně v podnicích s 26 a více zaměstnanci ubylo celkem 19 831 míst, což je pokles o 6,4 procenta.

Článek

Vyplývá to z analýzy, kterou dokončili v minulých dnech analytici Úřadu práce v Ostravě, řekla jeho mluvčí Svatava Baďurová. Kraj má druhou nejvyšší nezaměstnanost v zemi. Nezaměstnanost v Moravskoslezském kraji rostla nepřetržitě tři čtvrtě roku, přičemž v červenci a srpnu stagnovala na 11,8 procenta. Před rokem činil tento údaj 8,2 procenta. Počet nezaměstnaných meziročně vrostl o 24 000 lidí na zhruba 76 300.

"Pokles zaměstnanosti se projevil ve všech okresech kraje. V absolutních číslech vede Ostrava, kde během prvních šesti měsíců ubylo 4101 pracovních míst. Podílově pak ubylo nejvíce zaměstnaných osob v okrese Nový Jičín, a to více než deset procent," vypočetla Baďurová.

Nejvíce lidí propustily hutě a slévárny

Krize spojená s nedostatkem zakázek zasáhla v kraji hlavně zpracovatelský průmysl, kde během prvních šesti letošních měsíců přišlo o místo 14  593 osob. Z nich nejvíce, téměř 6500 lidí, propustily firmy zaměřené na výrobu základních kovů, hutě a slévárny. Automobilky pak zeštíhlely o 2035 osob, výrobci strojů a zařízení o 1325 osob a výrobci pryžových a plastových výrobků propustily asi 1200 osob. Propouštění neminulo ani firmy zaměřené na administrativní a podpůrné činnosti, v nichž ubylo přes 1600 míst.

Naopak nárůst zaměstnanců zaznamenalo sedm odvětví, nejvíce veřejná správa a obrana a povinné sociální zabezpečení, a to o 726 lidí. Přes špatnou ekonomickou situaci přibylo živnostníků, celkem přes 800. Ke konci letošního června úřady registrovaly celkem 88 220 osob vykonávajících samostatnou výdělečnou činnost v kraji. Podle Baďurové je to nejvyšší hodnota za celou dobu sledování tohoto ukazatele.

Nejvíc propouštěl ArcelorMittal Ostrava

Mezi firmami, které v regionu nejvíc propouštěly, je i ocelářský gigant ArcelorMittal Ostrava. Od ledna tam přišlo o práci asi tisíc lidí, nyní má huť asi 6600 zaměstnanců. Stejný počet míst zrušila od loňského června také kopřivnická automobilka Tatra, kde se propouštění zatím nezastavilo.

Přehled o menších zaměstnavatelích se stavem do 25 zaměstnanců úřady práce letos již k dispozici nemají. "Podle údajů naposled zjištěných ke konci roku 2008 tyto firmy v kraji zaměstnávaly 23 553 osob a nepochybně i zde došlo k podstatným změnám," dodala mluvčí. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám