Hlavní obsah

Učitelům může klesnout plat až o dva tisíce korun

Praha

Učitelům může v příštím roce klesnout plat až o 2000 korun. Uvedl to předseda školských odborů František Dobšík. Vláda totiž schválila balíček změn v rozpočtu, podle kterého by se měl všem státním zaměstnancům snížit na jeden rok plat o čtyři procenta. Ministerstvo školství bude navíc v příštím roce hospodařit s částkou o 1,2 miliardy nižší než letos.

Foto: archiv, Právo

Průměrný plat učitelů je necelých 24 000 korun

Článek

 "Určitě to nebudou čtyři procenta, bude to daleko víc," myslí si Dobšík. Nepedagogičtí pracovníci, tedy třeba kuchaři nebo školníci, totiž nepobírají téměř žádnou motivační složku platu. Pokud by se čtyřprocentní snížení týkalo právě pohyblivé části platu, muselo by se o to víc ubrat učitelům. Nepedagogičtí pracovníci přitom tvoří asi třetinu všech zaměstnanců ve školství.

"V tuto chvíli však není rozhodnuto, zda vláda přikročí k časově omezené změně tarifů, nebo dojde k úsporám v prostředcích na motivační složky platů," upozornila mluvčí ministerstva školství Kateřina Böhmová. Zatím se prý neví ani to, jestli by se snížení platů týkalo i soukromých nebo církevních škol. "K plošnému a dočasnému snížení mezd v důsledku hospodářské krize bude muset bohužel dojít a dotkne se i oblasti školství," dodala. Protože zatím nepadlo žádné rozhodnutí, úřad nechce spekulovat o konkrétních částkách.

Průměrný plat učitele je téměř 24 000 korun

Průměrný plat učitele v regionálním školství je 23 968 korun. Při snížení o čtyři procenta by jejich měsíční výplata klesla asi na 23 000. Podle Dobšíka znamená 1,2 miliardy, o které se sníží rozpočet ministerstva, pokles na platech o dalších zhruba tisíc korun. "A jestli slibuje někdo, že to bude na rok a že v roce 2011 se uvidí, nechci být falešným prorokem, ale to už nikdo nevrátí," obává se šéf školských odborářů.

Ministerstvo školství se snaží úbytek peněz z rozpočtu zčásti nahradit financemi z EU. Šéfka úřadu Miroslava Kopicová proto nechala zpracovat takzvané šablony, pomocí nichž dosáhnou na evropské peníze i malé školy, kterým v tom dříve bránila náročná administrativa. Učitelé si mohou vypracovat třeba kurzy na zlepšování počítačové nebo čtenářské gramotnosti, dotaci dostanou podle počtu studentů. Evropský projekt může během dvou let rozdělit až pět miliard, určen je však jen pro mimopražské základní školy.

Snížení platů může podle odborů ohrozit kvalitu výuky, navíc současná vláda označila vzdělání za jednu ze svých priorit. Balíček změn musí ještě schválit obě komory parlamentu a prezident.

Reklama

Související články

Odboráři se obávají hromadného propouštění

Odboráři se obávají dalšího hromadného propouštění v průběhu podzimu, a to především v souvislosti s ukončením šrotovného v evropských zemích. První signály...

Výběr článků

Načítám