Hlavní obsah

Rok od krachu Crystalexu je většina bývalých sklářů bez práce

Nový Bor

Rok od zahájení insolvenčního řízení v Crystalexu Nový Bor ze skupiny Bohemia Crystalex Trading (BCT) je stále většina bývalých sklářů bez práce. Nabídka pracovních příležitostí je mizivá, a tak doufají, že se výrobu ve sklárnách podaří co nejdříve obnovit s novými vlastníky.

Foto: Chris Helgren, Reuters

Většina propuštěných sklářů je stále bez práce.

Článek

Z bývalého sklářského gigantu je v provozu jen závod v Karolince na Vsetínsku, kde v srpnu částečně obnovili výrobu a zaměstnali zhruba 80 lidí. Crystalex patřil ke klíčovým podnikům sklářské skupiny BCT, od loňského 22. září je celá skupina v insolvenčním řízení kvůli nedostatku provozního kapitálu. V té době Crystalex zaměstnával 1820 lidí.

Úřad práce v České Lípě eviduje nyní 750 uchazečů, jejichž posledním zaměstnavatelem byla novoborská sklárna. "Nabídka práce pro skláře je ale minimální, v seznamu máme jen osm míst pro malíře skla, foukače a brusiče," řekla mluvčí úřadu Marcela Ottová.

Další desítky nezaměstnaných jsou na Děčínsku, Vsetínsku a Bruntálsku, i tam měl podnik závody. Třeba teplický úřad práce eviduje 33 uchazečů z Crystalexu v Hostomicích. Tamní sklárna zaměstnávala 136 lidí, výrobu zastavila loni před Vánoci. "Tři čtvrtiny propuštěných lidí byly už vyřazeny z evidence převážně z důvodu nástupu do nového zaměstnání," řekl Tomáš Raichl z tamního úřadu práce. Přesto jsou Hostomice obcí s nejvyšší nezaměstnaností na Teplicku.

Na Novoborsku stoupla nezaměstnanost trojnásobně

Na Novoborsku byl Crystalex klíčovým zaměstnavatelem, pracovalo v něm na 1300 lidí. S jeho krachem nezaměstnanost v regionu stoupla téměř trojnásobně. Zatímco loni v září úřad práce evidoval 675 uchazečů a míra nezaměstnanosti byla šest procent, nyní je tam bez práce přes 1820 lidí, nezaměstnanost vzrostla na 16,8 procenta.

Krach poznamenal život v obcích i jejich hospodaření. V Novém Boru pocítili krach sklárny i obchodníci a restaurace. "Zatím ale nikdo nezkrachoval, všichni doufají, že když vydrží, situace se zase zlepší, až se sklárna rozjede," uvedl novoborský starosta Jindřich Mareš.

"Lidé jsou skleslí a nemají moc náladu na zábavu, to jsme pocítili i na kulturních akcích, o něž je malý zájem," řekl Mareš. Zastavení sklářské výroby pocítilo město v příjmech. "Propad daňových příjmů je kolem 20 miliónů korun, zatím se daří udržet hospodaření díky rezervám, budeme ale muset šetřit," řekl Mareš. Loni skončilo hospodaření města přebytkem 20 miliónů, který zatím propad pomáhal vyrovnat. V závěru roku čekají Nový Bor razantní úspory nebo zadlužení.

Skláři mohou dělat veřejně prospěšné práce

Přesto se Nový Bor snaží nezaměstnaným sklářům pomoci alespoň tak, že je zaměstnává na veřejně prospěšných pracích. Řada z nich už nemá nárok na podporu v nezaměstnanosti a žijí jen ze sociálních dávek. Po zastavení výroby v lednu letošního roku navíc nedostali mzdy ani odstupné, na něž by měli nárok.

Díky novele insolvenčního zákona se dočkají alespoň části ušlých mezd. Do 21. září mohou žádat o jejich náhrady úřad práce. Podle Ottové o ně zatím požádalo 1770 lidí, další žádosti ale přicházejí. "Zatím jsme vyplatili 20 miliónů korun, odhadujeme, že budeme potřebovat ještě asi 70 miliónů korun," dodala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám