Hlavní obsah

Svaz sléváren se po krizi obává nedostatku odborníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Svaz sléváren se obává toho, že po skončení krize bude nedostatek odborných pracovníků, zejména metalurgů a technologů, což by mohlo i po krizi v krajním případě způsobit krach dalších podniků v oboru. Uvedli to zástupci svazu na workshopu, který byl součástí Mezinárodního strojírenského veletrhu v Brně.

Článek

Už nyní slévárny odhadují pokles výroby o 40 až 50 procent, musely propustit řadu pracovníků, část sléváren se ocitla v insolvenci. Podle odhadu některých zástupců svazu by mohla krize pominout někdy na jaře příštího roku, s mírným předstihem před ostatním strojírenským průmyslem s výjimkou automobilového. V rámci protikrizových opatření ale mnohé slévárny propustily řadu svých dělníků i odbornějších profesí.

Nyní se někteří členové vedení svazu obávají toho, že až skončí krize, budou mít některé firmy potíže s nedostatkem odbornějších pracovníků. "Fabriky jsou po technologické stránce vylidněny. Pokud přijde práce, nebude ji mít kdo dělat," uvedl člen představenstva svazu Jan Šlajs.

Svaz vsadí na vzdělávání stávajících zaměstnanců

Svaz by proto nyní měl se svými členy zajistit vzdělávání těch, kteří ve slévárnách zůstali, aby byl rozjezd firmy s nástupem konjunktury co nejvíce plynulý. Slévárny by se tak měly snažit získat peníze na vzdělávání z fondů EU a ministerstva práce a sociálních věcí, například v programu Vzdělávejte se, případně si to zajistit na vlastní náklady.

Podle údajů České slévárenské společnosti (ČSS) z června se krize dotkne až 10 000 lidí v oboru, tedy zhruba dvou pětin ze všech. Týkalo se to zejména firem napojených na automobilový průmysl.

Podle ČSS pracovalo ve zhruba dvou stovkách sléváren v Česku v roce 2007 celkem 23 000 až 24 000 lidí, kteří vyrobili zhruba 580 000 tun odlitků. Obrat firem dosáhl zhruba 26 až 27 miliard Kč. Propad výroby podle předsedy společnosti odpovídá i poklesu obratu, tedy asi o deset až 12 miliard.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám