Hlavní obsah

Muž nabízel fiktivní brigády v Itálii, podvedl téměř dvě stě lidí

– Kroměříž

Okresní soud v Kroměříži začal projednávat případ osmačtyřicetiletého muže z Kroměříže, který je obžalovaný z podvodu. Podle policie nabízel fiktivní brigády v Itálii a podvedl tak 172 lidí. Celková škoda přesáhla půl miliónu korun.

Foto: Šálek Václav, ČTK

Muž nabízel fiktivní brigády na sklízení ovoce a zeleniny v Itálii. Ilustrační foto.

Článek

Zájemci z celého Česka poslali na účet obžalovaného částky od 2 000 do 5 000 korun, které měly sloužit na zajištění dopravy a pojištění. Do Itálie však brigádníci nikdy neodjeli. Pokud bude uznán vinným, hrozí mu až osm let vězení. Muž se zdržuje na neznámém místě, zřejmě v USA, a je stíhán jako uprchlý.

V jednací síni kroměřížského soudu se střídá jeden svědek za druhým. Všichni takřka identicky popisují své zkušenosti s hledáním brigády z léta 2000. Tehdy vyšel v denících a inzertních časopisech inzerát tohoto znění: "Firma v Itálii hledá brigádníky na česání ovoce a zeleniny. Srpen, září, říjen, listopad. Podmínka osmnáct let." Závěrem bylo uvedeno telefonní číslo, kde mohli zájemci získat informace.

Peníze poslali, do Itálie se nejelo

Reagovaly desítky lidí, kteří na číslo zavolali. Ozval se mužský hlas, který jim popsal podmínky brigády, upřesnil výdělek a nadiktoval čísla dvou účtů. Na ně měli zájemci poslat peníze na dopravu a pojištění.

"Peníze jsme poslali na uvedený účet a ve smluvený termín jsme přišli na místo plánovaného odjezdu. Čekalo zde hodně lidí, ale žádný autobus nepřijel," uvedla například dvaatřicetiletá Barbora Bulová z Brna. Na autobus marně čekali lidé například i v Olomouci, Ostravě i v Praze. Pokusy kontaktovat zprostředkovatele brigády byly marné, telefon byl vypnutý.

Alena Nedojedlá přijela kvůli soudu do Kroměříže až z Orlové na Karvinsku. Před devíti lety zařizovala brigádu pro svého syna, který tehdy studoval obchodní akademii. "Poslala jsem peníze na účet v lirách. V den odjezdu si syn nakoupil konzervy za 1 500 korun, vyrazil na místo odjezdu, aby se po třech hodinách vrátil s tím, že je to podvod," popisovala.

Okradení jsou skeptičtí

Jen málokdo z poškozených po devíti letech ještě počítá s tím, že své peníze ještě dostane zpátky. "Pravděpodobnost, že se k nim dostanete, je velmi malá, skoro nulová," konstatoval i předseda senátu kroměřížského soudu Karel Rašín. Obžalovaný, který již byl v minulosti soudně trestán, má trvalé bydliště na adrese radnice. Ve městě se nezdržuje, zřejmě i s penězi za fiktivní brigády zmizel do zahraničí. Do pátrání po něm je zapojen i Interpol.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám