Hlavní obsah

Odboráři se obávají hromadného propouštění

Praha

Odboráři se obávají dalšího hromadného propouštění v průběhu podzimu, a to především v souvislosti s ukončením šrotovného v evropských zemích. První signály obdrželi již například z mladoboleslavské automobilky Škoda Auto, kde je údajně ohroženo až 2 500 pracovních míst. Hromadně se však propouští už nyní nebo se bude propouštět v řadě dalších firem.

Foto: Tomáš Reiner, Novinky

Zrušení šrotovného v zahraničí se dotkne především zaměstnanců v automobilovém průmyslu

Článek

Uvedl to předseda Odborového svazu KOVO Josef Středula. "S vedením Škody nyní jednáme. Pokud zde dojde ke snížení výroby, bude to mít v první řadě dopad na agenturní pracovníky, ale posléze se to asi projeví i u kmenových zaměstnanců. Především by to ale mělo také neblahý vliv na celou síť dodavatelů automobilky," řekl Středula s tím, že nezaměstnanost letos a také příští rok ještě poroste.

Míra nezaměstnanosti se v srpnu dostala na 8,5 procenta a podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů Milana Štěcha se má do konce roku zvýšit až na deset procent. Podle odhadu analytika Komerční banky Jana Vejmělka půjde nezaměstnanost nahoru ještě tak půl roku a vyvrcholí nad úrovní deseti procent na přelomu prvního a druhého čtvrtletí 2010.

Odboráři jednají s podniky

Odboráři proto nyní jednají s vedením několika firem působících na území ČR, které hromadně propouštějí. Podle Středuly se to týká například společnosti Siemens NST v Trutnově a Zábřehu na Moravě, kde má přijít o práci zhruba 80 lidí. Zde vyhlásil OS KOVO stávkovou pohotovost, jelikož podle Středuly nesouhlasí s podmínkami propouštění.

Dále bude propouštět firma COOP Kaplice, kde má přijít o práci asi 170 lidí. Na říjen je pak ohlášené propouštění u firem Siemens kolejová vozidla Praha, odkud odejde kolem stovky lidí, a také Intos Žebrák, kde ztratí zaměstnání 180 lidí.

"Situace bude pravděpodobně velmi vážná, jelikož se pravděpodobně nezlepší do příštího roku. Je to třeba co nejrychleji a nejefektivněji řešit, což se neděje," řekl Středula s tím, že současnému stavu neprospívá ani politická situace s řešením termínu předčasných voleb.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám