Hlavní obsah

V nové továrně na Domažlicku by mělo získat práci pět set lidí

Staňkov (Domažlicko)

Továrnu na ozubená kola a převodovky do stavebních strojů otevře v polovině září ve Staňkově na Domažlicku německá firma ZF z Pasova. V prvních dvou halách z plánovaných sedmi začne pracovat 45 lidí, po odeznění krize chce firma zaměstnat postupně až 500 pracovníků. Jde o prvního investora v nové průmyslové zóně poblíž tahu Plzeň - Domažlice - státní hranice.

Článek

Radnice hledala investora pět let, řekl starosta Alexandr Horák. Do města dále vstupuje firma Agro - partner ze Soběslavi, prodej a servis zemědělské techniky. "ZF otevře slavnostně 18. září v 11:00," dodal. V továrně bude v první fázi zaměstnáno 20 Čechů a 25 Němců. Záměr 500 pracovníků ale stále trvá. Jeho rychlost záleží na vývoji krize a světové poptávky, řekl starosta města, kde není žádný velký zaměstnavatel. Do dvou až tří let se má podnik dostat na 200 pracovníků.

Díky první továrně už se ve městě hlásili další reální investoři ze strojírenství, kteří zatím vyčkávají na lepší situaci evropské ekonomiky. V zóně je ještě 15 hektarů, většinou ve vlastnictví soukromníků. Staňkov, čtvrté největší město na Domažlicku, zvýšil za čtyři roky počet obyvatel o stovku na 3 120 a vzniklo tam 90 bytů.

Zájem je hlavně o obráběče kovů

Němci, kteří v první etapě investují až 150 miliónů Kč, mají zájem hlavně o obráběče kovů. Ve městě a okolí jsou desítky lidí, kteří strojařinu opustili kvůli rušení provozů v plzeňské Škodovce a nyní jezdí 30 kilometrů do zóny v Plzni nebo do stejně vzdálených Domažlic.

ZF, výrobce dílů pro vozidla, má ve 120 továrnách po světě přes 50 000 lidí. Koupí firmy Value Engineering získal vývojovou základnu v Plzni. Staňkovská firma se má stát spolu s nedalekým EvoBusem Holýšov, výrobcem dílů autobusů, největší strojírenskou továrnou na Domažlicku. Od města koupila pět hektarů mezi Ohůčovem a Staňkovem. Město vybavilo pozemek veškerými sítěmi za deset miliónů korun.

Druhým investorem je společnost Agro

Do Staňkova vstupuje od září další investor, česká firma Agro - partner ze Soběslavi, která se zabývá prodejem a opravami zemědělských strojů i technologie. "Otevíráme servisní a prodejní středisko s minimálně deseti lidmi, které budeme po odeznění krize v zemědělství dále rozšiřovat," řekl jednatel Vlastimil Havlík.

Nový provoz podél hlavního tahu Plzeň-Domažlice vznikl přebudování skladů stavebnin. Bude obsluhovat Karlovarský a Plzeňský kraj a přilehlou část středních Čech, Berounsko a Kladensko. Firma se 40 lidmi, která už spolupracuje s řadou družstev na Plzeňsku, utržila loni 300 miliónů Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám