Hlavní obsah

Formuláře pro neschopenky se zjednoduší

Praha

Prezident Václav Klaus podepsal změnu zákona, která má zjednodušit lékařské formuláře pro hlášení o nemocenské. O rozhodnutí prezidenta informoval jeho mluvčí Radim Ochvat.

Foto: ČTK

Lékařům by se mělo díky změně zákona ulevit od administrativy.

Článek

Původní zákon o nemocenském pojištění platí od letošního ledna. Ukázalo se ale, že lékaři jsou kvůli němu zavaleni administrativou. Cílem novely, kterou společně předložili bývalí ministři práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) a Zdeněk Škromach (ČSSD), je snížit náklady lékařů na odesílání hlášení až o třetinu. Nová pravidla začnou platit tři měsíce po vyhlášení.

Změna zákona počítá s tím, že se sníží počet dílů tiskopisů, některé z nich se zruší. Navíc se také prodlouží lhůta pro zasílání formulářů. Podle Nečase by změna a tisk nových formulářů neměly znamenat další náklady, protože se stejně znovu tisknou každý rok. Hlášení nemocenské by v budoucnu mělo zjednodušit také zavedení elektronické neschopenky.

Podle zákona o nemocenském pojištění z dílny bývalého ministra práce a sociálních věcí Nečase stonají první tři dny lidé zadarmo, od čtvrtého do 14. dne jim nemocenskou platí zaměstnavatel, od 15. dne pak stát.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám