Hlavní obsah

Vinař Petr Marcinčák: Jednou budu možná chytat ryby

– Praha
Kariéra, Jan Matějka

Vinařinu má v genech. Z matčiny strany pěstovaly víno prakticky všechny předchozí generace. Je několikanásobným držitelem ocenění z různých prestižních soutěží, jako je třeba Salón vín nebo Cena asociace pařížských sommeliérů. Specialitou vinaře Petra Marcinčáka je výroba slámových a přírodně sladkých vín, která oslovují milovníky vína mimořádnou harmonií všech chutí.

Článek

Čím jste chtěl být jako kluk?

Chtěl jsem být rybářem, to mne drželo dost dlouho.

Kdy jste měl jasno, že budete vinařem?

Ve sklepě jsem se motal od prvních krůčků. Své první víno jsem vyrobil v sedmnácti letech v otcově sklípku, ale k vinařství jako profesi jsem se dostal až později.

Má vinařství ve vaší rodině tradici?

Dá se říct, že ano. Můj děda dělal víno, otec dělal víno, ale bylo to spíše drobné zahrádkářství. Kousek vinohrádku a pár beček. Za socialismu to ani jinak nešlo.

Budou vaše děti pokračovat ve vaší práci?

To je otázka. Samozřejmě bych byl rád, kdyby tomu tak bylo, ale není to otázka, kterou bych se nějak moc zabýval. Já dělám práci, která mne baví a naplňuje. Mám dva syny, Petra a Adama, a oba mi musí odmala pomáhat. Snažím se je vést k vinařství, ale rozhodnutí bude na nich.

Jakou máte pracovní dobu?

Mám poměrně velký záběr a jsem v práci každý den, včetně víkendu. Naučil jsem se hospodařit se svým časem, takže stihnu odpoledne udělat s mladším synem úkoly, promluvit se starším a večer udělat ve sklepě degustaci. Čas pro svoji rodinu a pro relaxaci si vždy najdu.

Pracujete i rukama?

Jistě, ale dnes již méně než bych si přál. I my zemědělci máme stále více manažerských povinností.

Jaký je rozdíl mezi bio vínem - a normálním?

Pokusím se to zjednodušit. Rozdíl mezi těmito víny je hlavně ve filozofii pěstování révy. Réva v programu BIO je pěstována bez umělých hnojiv, bez pesticidů v harmonii s přírodou. Bio vinice jsou plné života.

Jaké odrůdy pěstujete?

Na Moravě je škála pěstovaných odrůd poměrně široká. Většina vinohradníků má ve vinicích více než deset odrůd. V našich vinicích dominují odrůdy jako Veltlínské zelené, Rulandské bílé, Rulandské šedé, Chardonnay, Veltlínské červené rané, Neuburské, Muller Thurgau, Irsai Oliver, Ryzlink Vlašský, Sauvignon, Ryzlink Rýnský, Tramín Červený, Děvín, Svatovavřinecké, Frankovka, Modrý Portugal, Rulandské modré a Zweigeltrebe.

Jaké povolání byste chtěl zkusit, kdyby to bylo možné?

Asi bych sáhl opět po rybářství, i když dnes by mi asi nějaký malý rybníček nestačil…

Co si představujete pod pojmem: udělal kariéru?

Tvrdou prací a odhodláním dosáhl více než jiní.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám