Hlavní obsah

Alcoa Stříbro oznámila propouštění 600 lidí, úřady hledají řešení

– Plzeň

Výrobce kabelových svazků do aut AEES Stříbro (dříve Alcoa Fujikura Czech) oznámil úřadu práce propouštění 613 lidí, tedy asi 85 procent zbylých zaměstnanců. Z podniku už počátkem roku odešla zhruba tisícovka lidí kvůli nedostatku zakázek a stěhování výroby do Rumunska.

Foto: ČTK

I přes protesty zaměstnanců dojde k dalšímu masivnímu propouštění.

Článek

Do 31. července rozváže podnik pracovní poměr dohodou s 590 zaměstnanci, řekla Magdaléna Čadová z plzeňského úřadu práce, který spolu s tachovským úřadem, radnicí a krajem nabízejí propouštěným dočasná řešení.

Většina z nich je ze Stříbra a okolí, 30 z okresu Plzeň-sever. "Na Tachovsku stoupne míra nezaměstnanosti z 11,6 na 14 procent, nyní je tam poměr 35 uchazečů na jedno volné místo," řekl Eduard Šimůnek z tachovského úřadu. Na Stříbrsku s téměř 20 000 obyvateli je míra nezaměstnanosti kolem 15 %. "V samotném městě s 8 250 obyvateli je nyní 16,4 procenta a po propuštění to bude 22 procent," řekl starosta Miroslav Nenutil. V okrese je nyní pouze 105 volných míst, 80 procent je dlouhodobě neobsaditelných; například 20 krupiérů.

Pomoci mají dva projekty

Úřad práce v Plzni už nabízí propouštěným pomoc. "Optimálním řešením je využití dvou regionálních individuálních projektů S pomocí za prací a Aktivně do práce, které se zahájí v září," uvedla Čadová. Po nich začnou další dva projekty. Tachovský úřad využije národní individuální projekty, rekvalifikace, veřejně prospěšné práce a poradenské JOB kluby. "V pátek 31. července zřídíme přímo v podniku detašované pracoviště zprostředkování práce," řekl Šimůnek. Dotazníkovým šetřením na místě zjistí úřad zájmy uchazečů, možnosti dojíždění za prací a rekvalifikacemi, možnosti předčasných důchodu a podobně.

Stříbro nyní dostalo nabídku na dotace v řádu miliónů korun v Evropského sociálního fondu na rekvalifikace a kurzy. "Budu jednat s krajem, který o ně musí požádat," uvedl Nenutil. Od srpna chce město znovu na radnici nabízet služby najaté personální poradkyně, která zdarma lidem řekne, co jak postupovat v krizových situacích.

Zaměstnanci dostanou sedm platů

Pracovníci AEES se dohodli se zaměstnavatelem, že dostanou odstupné ve výši téměř sedmi platů, pokud přistoupí na rozvázání pracovní smlouvy dohodou. Většina lidí bude pracovat do 17. července, kdy začíná dovolená. Ve firmě zůstane jen 100 až 120 pracovníků, kteří budou zajišťovat podporu výroby v Rumunsku. "Ti by měli odejít do konce roku, ale záleží, jak rychle se tam výroba rozběhne," vedl Šimůnek.

Desetihektarový areál, kde sídlí AEES, je už měsíc na prodej za 104 milióny korun. Jeho vlastník, realitní společnost Orco, má s firmou dohodnutý pronájem do června 2010. "Nechceme sklady a logistiku, kde by pracovalo pár lidí. Rádi bychom, aby tam byl podnik zajišťující práci stovkám lidí," uvedl Nenutil. V areálu působí ještě v podnájmu výrobce kabelových svazků Leoni s 80 lidmi. Tato firma by se měla přestěhovat do nedaleké průmyslové zóny Ostrov.

Alcoa, která působí ve Stříbře asi sedm let, zaměstnávala až 2 200 lidí. Letos v květnu ji získala kalifornská investiční skupina Platinum Equity, která ji přejmenovala na AEES Stříbro. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám