Hlavní obsah

Nezaměstnanost roste, masové propouštění je ale už pryč

Praha

Hospodářská krize se odrazila v nárůstu nezaměstnanosti, ale hlavní šok v podobě masového propouštění má český trh práce již zřejmě za sebou, míní analytici. Přesto míra nezaměstnanosti podle nich ještě poroste a příští rok by mohla dosáhnout deseti procent.

Foto: Právo

Úřadům práce opět přibyli uchazeči, nezaměstnanost mírně stoupla

Článek

Míra nezaměstnanosti v červnu vzrostla na osm procent z květnových 7,9 procenta, když minulý rok v červnu činila pět procent.

"Nezaměstnanost sice roste, ale ne tolik, jak bychom mohli očekávat vzhledem k hloubce hospodářského propadu. Počet nezaměstnaných vzrostl během jednoho měsíce z 458 000 na 464 000 osob. I to sice ukazuje na růst, nikoliv však tak katastrofální, jaký uváděly předpovědi," uvedla analytička společnosti Next Finance Markéta Šichtařová. Zdá se, že ten největší šok v podobě masového propouštění a skokového nárůstu míry nezaměstnanosti již má ekonomika za sebou, dodala.

Pesiminstická očekávání se nekonají

Míra nezaměstnanosti již dva měsíce v řadě nenaplnila pesimistická očekávání, upozornil analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Největší náraz tak má již zřejmě trh práce podle něho za sebou. "Tak dramatické zhoršování nezaměstnanosti, jakého jsme byli svědky během prvního čtvrtletí, je již za námi, když zejména situace v průmyslovém sektoru začíná vykazovat známky stabilizace," podotkl. Nezaměstnanost ale půjde podle jeho odhadu ještě zhruba rok nahoru a bude kulminovat pravděpodobně nad deseti procenty.

Skok v nárůstu míry nezaměstnanosti lze ale očekávat příští měsíc, kdy na trh práce dorazí ve velkém počtu čerství absolventi škol, připomněl analytik Raiffeisenbank Pavel Mertlík. Hrozivou skutečností je podle něj totiž to, že počet volných pracovních míst v národním hospodářství v červnu opět významně klesl na 43 000, zatímco loni v červnu jich bylo 152 000 a před měsícem ještě 48 000. Počet nezaměstnaných na jedno pracovní místo tak vzrostl na 10,7, když loni v červnu tento poměr činil 2,0.

Stále se však propouští

Počet nově hlášených uchazečů o práci a klesající počet volných pracovních míst ukazuje, že propouštění v českých firmách pokračuje a vyhlídky na nové zakázky nedávají prostor k expanzi a nabírání lidí, vysvětlil analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Tato situace by se podle něj měla zlepšit až se zpožděním po tom, co se výroba odrazí ode dna. Recese tak stále tvrdě dopadá na český pracovní trh. I když z pohledu míry nezaměstnanosti ČR patří mezi země s nižší nezaměstnaností, rychlost s jakou narůstá, téměř bere dech, uzavřel analytik ČSOB Petr Dufek. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám