Hlavní obsah

Podniky bojují s krizí, řada z nich využívá částečnou zaměstnanost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tuzemské podniky bojují s důsledky světové finanční krize nejrůznějšími formami. Firmy často využívají takzvané částečné zaměstnanosti, kdy pracovníci zůstávají doma s výplatou části mzdy. Řada firem už ale pro zaměstnance nemá práci žádnou práci a přibývá těch, které nemají peníze na úhradu svých závazků.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Zaměstnanost ve středních Čechách je závisla na situaci ve Škodě Auto

Článek

Vyplývá to z údajů úřadů práce a odborů. Nejvíce z regionů krize postihla Olomoucký kraj. Stovky lidí propustila například strojírensko-metalurgická skupina Unex, která má v kraji mateřský závod v Uničově a dceřinou společnost Moravské železárny v Olomouci. Propouštěly i lesnická společnost CE WOOD, výrobce lepenkových produktů Kazeto z Přerova, Meopta - optika či mohelnický závod Siemens Elektromotory.

V Moravskoslezkém kraji na krizi těžce doplácí například kopřivnická automobilka Tatra, která se loni zřítila do ztráty 572 miliónů korun z předloňského rekordního čistého zisku 859 miliónů. Mírné zlepšení počtu zakázek hlásí hutě ArcelorMittal Ostrava a ŽDB Group, které však od propuknutí krize propustily velký počet zaměstnanců. Asi tisíc lidí propustila AMO, kde kapacita je vytížená jen mezi 35 až 45 procenty.

V Brně propouštělo již patnáct firem

Na jižní Moravě vliv krize pocítila podle průzkumu Krajské hospodářské komory v Brně každá druhá firma. Řádově se to týká několika tisíc firem, které kvůli krizi zaznamenaly pokles zakázek a tržeb, případně musely propouštět. Nezaměstnanost v kraji na jaře vystoupala na dvouleté maximum. Například v Brně od počátku roku nahlásilo hromadné propouštění 15 firem, týkalo se 500 lidí.

Ve středních Čechách je pro zaměstnanost důležitá situace automobilky Škoda Auto, která po těžkých měsících na přelomu roku a několika odstávkách vyrábí již několik měsíců na plnou kapacitu. Mohou za to zejména šrotovací prémie v některých evropských zemích. Omezit výrobu zatím nemusela ani kolínská automobilka TPCA. Naopak významně se krize dotkla poděbradských Skláren Bohemia ze zkrachovalé skupiny Bohemia Crystalex Trading.

Částečná zaměstnanost pomáhá

Firmy dopadům krize často čelí takzvanou částečnou zaměstnaností. Například v Karlovarském kraji o ni od začátku roku požádalo 64 firem, týkat by se mohla 2300 lidí a dalších stovek pracovníků ve firmách, které mají odbory. V libereckém kraji tuto možnost využilo přes 120 firem a omezení se dotklo více než 8000 zaměstnanců. V plzeňském kraji o částečnou zaměstnanost požádalo asi 70 menších firem. Na Vysočině na menší úvazek může pracovat i 15 000 lidí, pracovní místa zde však stále ubývají.

V Česku v posledních měsících nezaměstnanost rostla, v květnu se ale překvapivě nezvýšila. Podíl lidí bez práce stagnoval na dubnových 7,9 procenta. Podle odhadů ekonomů však bude nezaměstnanost ještě růst.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám