Hlavní obsah

Českým odborům důvěřuje pouze 37 procent občanů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Odborům v Česku důvěřuje 37 procent občanů, což je nejméně od roku 2003. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM. Pokles důvěry do jisté míry souvisí s hospodářskou krizí a zvyšující se mírou nezaměstnanosti a obav o ztrátu zaměstnání.

Foto: Tomáš Holý, Novinky

Odbory na sebe nedávno upozornili outdoorovou kampaní

Článek

 "Jistý vliv na tento ukazatel má i obecné znechucení lidí z politické situace, které v několika posledních měsících zaznamenáváme," uvedla agentura. Lidé, kteří jsou spokojeni se současnou politickou situací, důvěřují odborům mnohem častěji.

Z analýzy vývoje důvěryhodnosti vyplynulo, že na podobně nízké úrovni byla důvěra už v květnu roku 1994 a také zhruba před šesti lety v září 2003. V ostatních letech se míra důvěry v odbory pohybovala spíše kolem úrovně 45 procent, na svém vrcholu byla podle výzkumů STEM v druhé polovině 90. let, kdy odborům důvěřovala polovina občanů.

Rozhoduje politická orientace

Výrazné rozdíly v důvěře odborům jsou dány politickou orientací. Mezi lidmi levicově orientovanými projevuje důvěru odborům polovina, zatímco mezi těmi, kteří se zařazují do politického středu, 35 procent a mezi pravicově orientovanými 27 procent. Analogicky vypadá i důvěra v odbory podle stranických preferencí.

Naopak jen velmi málo výsledek souvisí s demografickými charakteristikami, zásadní nejsou ani rozdíly podle materiálního zajištění domácností.

Výsledky pocházejí z červnového výzkumu STEM na souboru 1282 občanů starších 18 let.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám