Hlavní obsah

Moderátorka Lucie Salamé: Chtěla jsem být letuškou

Kariéra, Jan Matějka
Praha

Exotické příjmení získala moderátorka Lucie Salamé sňatkem s manželem, který je napůl Libanonec. Při své práci ale používá jméno Koňaříková, aby to lidem nekomplikovala.

Článek

Čím jste chtěla být, když jste se rozhodovala pro budoucí povolání?

Můj původní plán byl stát se letuškou. Proto jsem se přihlásila na střední hotelovou školu do Poděbrad. Během studií se mi to ale rozleželo. Setkala jsem se mnoha lidmi, kteří mi toto povolání začali rozmlouvat. Sama jsem začala hodně cestovat, a pak už bylo jasné, že touto cestou nepůjdu.

Byla jste někdy v situaci, že jste byla bez práce?

Celý minulý rok jsem byla na mateřské dovolené. Tak nevím, jestli se dá říct, že to bylo období bez práce. Péče o dítě je práce nonstop a hodně náročná. A kromě toho jsem občas utekla někam za moderováním. Úplně bez práce být neumím. Ale jinak jsem skutečně využívala státní podporu v mateřství, takže jsem oficiálně bez práce byla.

Co z toho, co jste zatím dělala, vás nejvíc uspokojovalo?

Asi všechno, kde jsem mohla někomu pomoci. Moderovala jsem spoustu krásných charitativních akcí, jejichž výtěžek někde konkrétně pomohl. Někdy se nejednalo ani o peníze, ale třeba o speciální akce pro děti v nemocnicích, kterým jsme udělali hezčí den. Ale určitě odcházím spokojená i tehdy, když mi po skončení večera přijdou organizátoři poděkovat.

Co vás právě teď živí?

Moderuji společenské akce, večírky, tiskovky, odborné semináře. Někdy jsou to hodně odlišné zakázky, ráda zkouším nové věci. Často pracuji  v angličtině, je poznat, že jsme víc v Evropě, teď je v cizím jazyce skoro každá druhá práce. K tomu píšu scénáře pro některé pořady, například Stylissimo na TV Óčko. Psaní mě od vždycky bavilo, scénáře si ráda připravuji sama.

Co si představujete, když se řekne "udělala kariéru"?

To mi stále tady u nás přijde nějak moc americké. Takže když tohle někdo vysloví, tak se mi prostě vybaví minimálně Condoleezza Rice. Nevím, jaký je její osobní život, ale ta se skutečně může zaslouženě ve stáří posadit na křeslo a prohlásit, že udělala kariéru. V českých vodách mě takhle napadne třeba sportovkyně Neumannová. To jsou opravdu kariéry s velkým K. Je to subjektivní pojem, pro každého to může znamenat něco jiného. Stačí si třeba zvětšit prsa před celou republikou, nebo si vzít staršího, zajištěného muže, a pro někoho je to kariéra jako hrom!

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám