Hlavní obsah

V Novém Boru by mělo vzniknout čtyřicet nových míst pro skláře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nový Bor

Zhruba 40 nových pracovních míst pro skláře chce vytvořit místní sklářský podnikatel Martin Oppitz, který od novoborské radnice koupil nevyužívanou budovu školní hutě ve Sklářské ulici.

Foto: Chris Helgren, Reuters

Na Novoborsku je bez práce přes 18 % obyvatel.

Článek

Objekt, jehož cenu znalec odhadl na 3,19 miliónu korun, získal Oppitz zhruba za třetinu. Cenu ale snižuje špatný stav budovy, vysoké náklady na provoz a také chybějící přístup z místní komunikace. Další peníze tak bude muset nový majitel investovat do oprav objektu a do zprovoznění pecí, které jsou od loňského léta vyhaslé.

Pro novoborskou radnici je vytvoření nových pracovních míst pro skláře dobrou zprávou. Ve městě zkrachoval největší zaměstnavatel - sklárna Crystalex a o práci tam přišlo na 1300 lidí. Dalších 300 sklářů propustila místní sklárna Egermann. Její majitel Robert Uksa ale slibuje, že v srpnu výrobu znovu rozjede a pracovníky zase zaměstná. Na konci května bylo na Novoborsku bez práce 2000 lidí, a míra nezaměstnanosti 18,2 procenta byla v rámci Libereckého kraje nejvyšší.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám