Hlavní obsah

Na jižní Moravě jsou nejnižší platy v zemědělství v celé ČR

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Průměrné mzdy kvalifikovaných dělníků v zemědělství a rybářství na jižní Moravě a také pomocných a nekvalifikovaných pracovníků v kraji byly loni nejnižší mezi všemi kraji v zemi. Region si naopak drží druhé místo za Prahou u průměrné mzdy pro vědecké a odborné pracovníky. Vyplývá to z aktuálních údajů Českého statistického úřadu.

Článek

Poslední místo ve srovnání průměrné mzdy kvalifikovaných dělníků v zemědělství a rybářství obsadila jižní Morava třetí rok po sobě. Loni byla 14 719 korun, tedy o procento více ve srovnání s rokem 2007. Zároveň je to o 572 korun méně ve srovnání s Ústeckým krajem, který je v pořadí na předposledním místě. V čele žebříčku je Praha (19 693 korun), následuje Pardubický kraj (19 577 korun) a Plzeňský kraj (19 347 Kč).

Průměrná hrubá mzda na jižní Moravě loni meziročně vzrostla o 8,3 procenta na 21 554 korun. V celé zemi se zvýšila o 8,5 procenta a dosáhla 23 542 Kč.

Zemědělství na Jižní Moravě zaostává o tři roky

Jižní Morava byla v minulosti jedním z nejvýznamnějších zemědělských oblastí v zemi. Podle senátora a předsedy okresní agrární komory Břeclav Jana Hajdy ale nyní zemědělství v kraji tři roky zaostává v příjmech i odměňování. Jedním z důvodů je také to, že jedny z nejnižších jsou příjmy jihomoravských zemědělců z evropských fondů.

"Došlo také k likvidaci pěstování zeleniny, ovoce, drží se pouze vinice. Došlo k likvidaci živočišné výroby. Takže v zemědělství je odměna na jižní Moravě skutečně nižší," dodal. Podle údajů ČSÚ se v kraji k 1. dubnu snížily stavy prasat o šestinu a za posledních pět let na polovinu. Loni také například klesly o pětinu i stavy drůbeže.

Nekvalifikovaní dělníci mají také nejméně

Jižní Morava zaujala poslední místo mezi kraji i ve srovnání průměrných mezd pomocných a nekvalifikovaných pracovníků. Loni činila 13 173 korun, což je o 40 korun méně než u v pořadí třináctého Jihočeského kraje. V čele je opět Praha s 15 903 korunami.

Naopak už léta se jižní Morava drží v popředí statistik u průměrných mezd vědeckých a odborných pracovníků. Loni činila jejich průměrná mzda 33 639 korun, což znamenalo druhé místo za Prahou, u níž je ovšem tato mzda zhruba o 10 000 korun vyšší. Jihomoravský kraj tak v této kategorii obhájil předloňské druhé místo.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám