Hlavní obsah

Uchazeči o práci chtějí dělničit, firmy hledají kuchaře

Praha

Lidé se nejvíce ucházejí o místo řidiče, dělníka, skladníka, asistentky, sekretářky či administrativního pracovníka. Naopak zaměstnavatelé nejvíce hledají kuchaře, číšníky, servírky nebo prodavače, stále perspektivní jsou i pozice v informačních technologiích. Obtížně nahraditelní jsou vysoce kvalifikovaní pracovníci.

Článek

Mezi nejčastěji hledané pozice zájemců o práci patří administrativní pracovník, řidič, prodavač a prodejce, skladník, dělník, asistent či asistentka, sekretářka, uklizečka, pokojská a účetní, uvedl výkonný ředitel projektu Spravnykrok.cz Ratibor Líbal.

V poslední době roste zájem o realitní makléře, klesá naopak o málo kvalifikované a dělnické profese, potvrdil Jan Matějka ze serveru Sprace.cz. Také je podle něj možné říci, že výjimečný stav způsobený hospodářskou recesí, který se naplno projevoval v prvním čtvrtletí, se začíná velmi pozvolna korigovat.

Administrativa není problém

Pro firmy není problém obsadit místo v administrativě, pokud nepožadují znalost cizích jazyků a stačí jim základní dovednosti práce na PC, řekla ředitelka společnosti Manpower Jaroslava Rezlerová. Mezi nejpopulárnější obory mezi mladými lidmi podle ní patří marketing a lidské zdroje.

Zajímavou položkou jsou obchodní zástupci a prodejci, o které je poměrně velký zájem mezi kandidáty i firmami, souhlasil Líbal. Na jednu stranu jsou jejich místa velmi často ohrožena, ale na druhou stranu je po nich stále poměrně vysoká poptávka. Ovšem mění se obory a kladené nároky. "V řadě firem mají obchoďáci krušné časy a rádi by získali zpět své vysoké platy. Na druhé straně firmy hledají schopné obchodníky, kteří jim pomohou dostat se zpět k vysokým obratům," poznamenal.

Zájem o práci obchodního zástupce i prodavačky

Na portálu Sprace.cz je největší zájem o práci obchodního zástupce, projektového manažera, specialisty například v automobilovém průmyslu, energetice nebo do zahraničí a o střední management. Stabilně se drží pozice asistentek a prodavaček. Poměrně velký zájem je i o práci v hotelech a restauracích a na telefonních linkách, podotkl Matějka.

Dosud byli nejvíce ohroženi zaměstnanci s nízkou kvalifikací, míní Líbal. Problémy se přitom nevyhnuly stavebním dělníkům, dělníkům v automobilovém průmyslu nebo třeba v některých montážních závodech. "Na druhou stranu je patrné, že vyšší vzdělání a kvalifikace je dobrým štítem proti krizi. Firmy stále ještě potřebují odborníky v oblastech farmacie, IT nebo třeba financí," upozornil.

Podle nejnovějších výsledků průzkumu Manpower se snižování stavů, které se dosud týkalo především výrobních firem, přesouvá do ostatních oborů. Nejpesimističtější pro třetí čtvrtletí zůstává zpracovatelský průmysl. Velký propad předpokládají firmy také v logistice, která je na zpracovatelský průmysl silně navázána, a ve stavebnictví. Pesimismus dorazil i do sektoru financí, pojišťovnictví a služeb podnikům. Naopak pozitivní výhled má velkoobchod a maloobchod, kde se má počet zaměstnanců zvyšovat. Dlouhodobě stabilní je zaměstnanost ve státní sféře.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám