Hlavní obsah

Třináct tisíc prázdných míst na ministerstvech by mělo být zrušeno

Praha

Ministerstva a státní úřady by měly snížit kvůli úsporám ve státním rozpočtu příští rok počet neobsazených tabulkových míst o 13 287. Vyplývá to z návrhu střednědobých výdajových rámců do roku 2012. Úřady přitom na tato místa dostávají peníze ze státního rozpočtu a využívají je většinou na odměny.

Foto: Právo

Samo ministerstvo financí by mělo zrušil necelých sedm set míst.

Článek

V současnosti je takových neobsazených míst ve státní sféře přes 18 000, což představuje výdaje přibližně za pět miliard korun ročně. Snížení počtu tzv. funkčních míst souvisí se snahou nalézt kvůli hospodářské krizi úspory ve státním rozpočtu tak, aby schodky nepřekročily 170 miliard korun.

Největší snížení počtu neobsazených míst tak čeká podle návrhu ministerstvo školství, a to o 6768 míst. Následuje ministerstvo vnitra se snížením o 1910 míst a ministerstvo obrany, které by mělo zrušit 1492 míst. Ministerstvo spravedlnosti by tabulkové stavy mělo snížit o 974 míst. Vzhledem k velikosti úřadu by například poměrně velkou část míst měla zrušit i Kancelář prezidenta republiky, a to 37.

Podle dřívějších informací z tisku je nejvíce prázdných židlí právě na velkých ministerstvech. Ministerstvo školství jich má přes 9000, ministerstvo vnitra 2666, ministerstvo obrany 1880 a ministerstvo spravedlnosti 1255. Jde prý o čtyři až pět procent míst z jejich celkového počtu zaměstnanců.

Rozpočty pro ministerstva by se měly snížit

Rozpočty v následujících letech by měly být podle ministra financí Eduarda Janoty "velmi úsporné". Janota například počítá i se zmrazením růstu platů ve státní správě. Ministerstva budou mít určené výdajové limity a MF nechá na nich, kde si vytvoří úspory.

Schodek státního rozpočtu je příští rok naplánován na 166 miliard korun, v roce 2011 na 164 miliard korun a v roce 2012 pak 158 miliard korun. Pro letošní rok byl schválen rozpočet s deficitem 38,1 miliardy korun, ale kvůli ekonomické krizi a následnému propadu příjmů zřejmě letos státní rozpočet vykáže schodek 150 miliard korun. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám