Hlavní obsah

Firmy plánují pracovníky spíš nabírat než propouštět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Tuzemské podniky jsou z hlediska zaměstnanosti poměrně optimistické, více jich chce ve třetím čtvrtletí nabírat pracovníky, než kolik plánuje jejich propouštění. Nejperspektivnějšími odvětvími jsou velkoobchod a maloobchod. Vyplývá to z výsledků studie Manpower Index Trhu Práce, kterou společnost uskutečnila v květnu mezi 750 českými zaměstnavateli.

Foto: Právo

Ve třetím čtvrtletí tohoto roku firmy hlásí nepatrné zlepšení na trhu práce

Článek

Celkem pět procent tuzemských zaměstnavatelů hlásí, že ve třetím čtvrtletí tohoto roku sníží počet pracovních míst. Před třemi měsíci plánovala propouštění čtyři procenta firem. Příjem dalších pracovníků předpokládá ale šest procent firem, zatímco v dřívějším průzkumu jich byla jen dvě procenta. Na 88 procent podniků neplánuje změny v počtu zaměstnanců.

"Mírné zlepšení čistého indexu trhu práce ukazuje mírně optimistická očekávání většiny českých zaměstnavatelů. Přesto však zaměstnavatelé ve zpracovatelském průmyslu a dalších pěti z deseti sektorů očekávají další nárůst nezaměstnanosti. To, že je čistý index v Česku pozitivní, je důsledkem vysokého čísla v sektoru velkoobchod a maloobchod," uvedla generální ředitelka Manpower ČR a SR Jaroslava Rezlerová.

Jak se index trhu práce počítá

Čistý index trhu práce, který vznikne tak, že se od procenta zaměstnavatelů, kteří předpokládají nárůst pracovních sil, odečte procento zaměstnavatelů očekávajících propouštění, je tak pro červenec až září plus jedna. To znamená proti předchozímu čtvrtletí zlepšení o tři procentní body.

Výhledy zaměstnanosti se v regionech se liší. Zatímco zaměstnavatelé v Čechách zvýšili očekávání v náboru zaměstnanců s mezičtvrtletním nárůstem indexu o pět procentních bodů na plus tři procenta, zaměstnavatelé v Praze a na Moravě mají mírně negativní prognózy. V Praze klesl index o pět procentních bodů na minus tři procenta, na Moravě zůstal na minus dvou procentech.

Optimismus v obchodě, pesismus ve zpracovatelském průmyslu

Zaměstnavatelé pěti z deseti odvětví hlásí mírné zvyšování počtu zaměstnanců ve srovnání s druhým čtvrtletím 2009. Nejoptimističtější vyhlídky jsou ve velkoobchodu a maloobchodu s hodnotou plus osm procent, která proti předchozímu čtvrtletí posílila o 12 procentních bodů. Nejhůře je na tom zpracovatelský průmysl s minus sedmi procenty, přestože mezičtvrtletně posílil o jeden procentní bod.

Zaměstnavatelé v 11 ze 34 zemí, kde Manpower prováděl průzkum, očekávají, že ve třetím čtvrtletí 2009 budou mírně zvyšovat počet svých pracovníků. Přesto ale meziroční srovnání vykazuje pokles zájmu o nové pracovníky. Podniky ze 17 zemí hlásí nejnižší náborové aktivity od doby, kdy se zapojily do průzkumu Manpower Index trhu práce. Zaměstnavatelé většiny zemí hlásí relativní stabilitu počtu zaměstnanců pro příští čtvrtletí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám