Hlavní obsah

Nezaměstnanost zbrzdily sezónní práce, podle analytiků ale ještě poroste

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Květnové zastavení výrazných nárůstů počtu lidí bez práce z předchozích měsíců souvisí se zahájením sezonních prací. Situace na trhu práce se však podle nich výrazně nezlepšila a nezaměstnanost ještě poroste. Shodli se na tom analytici. Míra nezaměstnanosti letos v květnu ve srovnání s dubnem stagnovala na 7,9 procenta.

Foto: Cesar Ferrari, Reuters

Míra nezaměstnanosti stagnuje. Znamená to obrat k lepšímu?

Článek

"Sezónní práce konečně zbrzdily doposud rychle sílící řady na úřadech práce. Dnešní číslo nicméně neznamená, že se situace na českém trhu práce stabilizovala nebo že se dokonce zlepšuje," reagoval analytik ČSOB Petr Dufek. Ekonomika je podle něj stále ve fázi poklesu a náznaky obratu v nedohlednu. Nezaměstnaných bude přibývat s tím, jak vyprchá efekt sezónních prací a nastoupí absolventi na trh práce, poznamenal.

Analytička Raiffeisenbank Helena Horská připomněla, že počet lidí bez práce se v květnu opět zvýšil - na 457 561 z dubnových 456 726 osob. Míra nezaměstnanosti je tak druhým měsícem na nejvyšší úrovni od ledna 2007. Upozornila také na to, že nezaměstnanost se začíná výrazněji zvyšovat i v okresech, které se vždy pyšnily nízkým podílem lidí bez práce, jako je třeba Praha - západ a Praha. Nákaza nezaměstnanosti se tak začíná rozšiřovat po celé republice, podotkla.

Nejhorší situace od roku 2005

Největší náraz má již zřejmě trh práce za sebou, situace však nadále zůstává vážná, souhlasil analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Dodal, že za poslední rok se počet nezaměstnaných zvýšil o více než 155 000. Takto výrazný vzestup nezaměstnanosti je důsledkem ekonomického poklesu českého hospodářství. Hospodářská recese se podle něj nadále promítá do rychlého zániku pracovních míst. Na jedno volné pracovní místo nyní připadá 9,5 uchazeče, což je nejhorší výsledek od března 2005. Ještě loni v červnu připadali na volné pracovní místo méně než dva zájemci.

Přestože se růst nezaměstnanosti nyní zmírňuje, vzhledem k situaci v podnikové sféře lze očekávat, že míra nezaměstnanosti ke konci roku ještě poroste, uvedl prezident Hospodářské komory Petr Kužel. V každém případě, by ale prý neměla dosáhnout magické hranice deseti procent, což se na začátku roku jevilo jako velmi reálné. "Očekáváme, že k další stabilizaci dojde i v červnu, kdy by míra nezaměstnanosti měla zůstat na stejných číslech," odhadl.

Projeví se sezónní práce

"Zastavení růstu míry nezaměstnanosti neříká nic o tom, že bychom byli z nejhoršího venku," míní analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Na další růst nezaměstnanosti je podle ní třeba se připravit ve druhé polovině roku, kdy naopak začnou sezónní faktory působit negativně. Navíc se prý zdá, že by mohlo zbýt méně peněz na stavebnictví, než se původně jevilo, a řada projektů bude v infrastruktuře přiškrcena. "Koncem roku počítáme s nezaměstnaností kolem 8,5 procenta," uzavřela.

Minulý rok v květnu činila míra nezaměstnanosti pět procent. Počet lidí bez práce, kteří mohli bezprostředně nastoupit do zaměstnání, se v květnu meziročně zvýšil o 165 325 na 446 451 lidí. Úřady práce evidovaly na konci května celkem 48 254 volných pracovních míst. Tento údaj znamenal o 2263 míst méně než v předchozím měsíci a o 103 090 míst méně než v květnu 2008.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám