Hlavní obsah

Zpěvák Alan Bastien: Začínal jsem jako závozník u ČSAD

Kariéra, Jan Matějka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Zkoušel kdeco a nakonec zakotvil v muzice, kterou miluje. Nějaký čas zpíval s kapelami, až se uchytil na pražské muzikálové scéně; hrál nebo hraje v Excaliburu, Třech mušketýrech, Angelice, Kleopatře, Golemovi, Moně Lise a dalších. Snad i proto, že věří tomu, že co člověk opravdu chce, to nakonec dokáže.

Foto: Michaela Feuereislová, Právo

Zpěvák Alan Bastien jako D’Artagnan (úplně v pravo)

Článek

Pokud vím, vaše cesta k muzice byla trnitá. Co je vaším původním povoláním?

Měl jsem být konstruktér, ale hned po maturitě na strojárně jsem šel jezdit s pivem. V mém životopise byste našli například: číšník, úředník na úřadu práce, sociální pracovník, realitní makléř atd.

Pamatujete si na vaše první zaměstnání? A kolik jste měl plat?

Jak jsem už říkal, byl to závozník v ČSAD. Nástupní plat byl 2800 Kčs! O 100 % víc než v kanclu! A jídlo v hospodách a cigára jsme měli zadarmo!

Nakonec jste se dostal k muzice, jak jste to dokázal?

Narazil jsem jednou na inzerát kapely, která hledala zpěváka. Zkusil jsem to s tím, že mě maximálně vyhodí. A oni mě místo toho vzali. Po příchodu do Prahy jsem měl pak velký štěstí, že jsem ve správný čas potkal ty správné lidi. A co je nejdůležitější - když jsem dostal nabídku dělat muzikály, drželi mě a stále drží fanoušci.  

Myslíte si, že skutečně platí, že co člověk opravdu chce, to dokáže?

Já věřím v to, že každý máme osud předurčený, ale můžeme ho různě ovlivňovat. Každopádně pokud člověk něco opravdu chce, musí za tím jít celým srdcem! A jestli se to splní? Kdo určí konec toho časového úseku, kde se bilancuje, jestli to dokázal nebo ne? Ten cíl je přece v každém z nás a každý ho pro danou věc máme různě daleko. Já spíš věřím, že je důležité vybrat si cestu k cíli a po ní jít navzdory všemu. O tom si myslím, že je život.

Jaká role v muzikálu je vaší nejoblíbenější?

Jednoznačně D´Artagnan! Já mám role romantických hrdinů rád. A i moje debutové sólové CD, které jsem v produkci Michala Davida vydal loni, je taky taková zpověď „romantického beatnika“!

Je doba krize, co když přestanou diváci vyhledávat muzikály, jak si poradíte?

Já věřím, že pohlazení duše a oproštění od celodenních starostí a problémů bude potřeba pořád. A Monou Lisou i Draculou (v současné době) se my všichni účinkující snažíme právě tohle divákům dát. Jinak mám kapelu a nové CD, jezdím zpívat na soukromé a firemní akce atd.. Ale stejně nám všem přeju, aby krize zase brzy pominula a s ní i konec stresů a nejistot.

Považujete se za úspěšného člověka?

Úspěch je relativní věc. Já se každopádně mám možnost živit tím, co nadevše miluju a to je pro mně to největší štěstí a úspěch.

Co si přestavujete pod pojmem – udělal kariéru a co pod slovem kariérista?

Udělal kariéru znamená, teda většinou, že člověk svým nápadem, prací a pílí dosáhl určité mety nebo pozice. Kariérista je někdo, kdo umí jít přes mrtvoly. Bohužel se ale někdy dá říct i to, že kariérista udělal kariéru.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám