Hlavní obsah

Úřady práce udělují agenturám za porušování pravidel vyšší pokuty

Praha

Úřady práce v době ekonomické krize zpřísnily kontroly agentur práce, které firmám shánějí zaměstnance. Zatímco loni od ledna do listopadu jim uložily pokuty ve výši 5,8 miliónu korun, letos jen za leden a únor činil souhrn uložených pokut 4,5 miliónu korun. Za březen a duben to bylo dokonce téměř sedm miliónů korun. Vyplývá to ze statistik ministerstva práce vytvořených na základě hlášení úřadů práce.

Foto: Cesar Ferrari, Reuters

Firmy si najímají agenturní pracovníky, protože je mohou snáze propustit

Článek

Firmám se vyplatí shánět zaměstnance prostřednictvím agentur zejména proto, že je mohou využít pouze po dobu výroby nasmlouvaných zakázek. Poté jim pracovní smlouva vyprší a zaměstnavatelé se o agenturní pracovníky nemusejí starat nebo jim platit odstupné kvůli výpovědi, jak by byli povinni činit u vlastních smluvních zaměstnanců.

Agentury práce často zprostředkovávají zaměstnání cizincům, ti jsou proto ztrátou zaměstnání za krize ohroženi nejvíce. Kontroloři úřadů práce se zaměřují právě na to, zda agentury dodržují zákonem stanovené podmínky.

Odborníci jsou přesvědčeni, že státem nastavená pravidla fungování těchto agentur jsou příliš mírná a jejich zaměstnance dostatečně nechrání. Známé nejsou ani aktuální počty lidí, jimž shánějí zaměstnání. Agentury jsou totiž povinny tato čísla poskytnout úřadům pouze jednou ročně; mnohé tak činí až s několikaměsíčním zpožděním a jiné vůbec. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám