Hlavní obsah

Nezaměstnanost na Slovensku je na tříletém maximu a poroste

Bratislava

Míra nezaměstnanosti na Slovensku v dubnu vzrostla na tříleté maximum 10,92 procenta. Ve srovnání s loňským dubnem do statistik úřadů práce přibylo téměř 100 000 lidí, kteří by mohli ihned nastoupit do zaměstnání, informovalo Ústředí práce, sociálních věcí a rodiny.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Na Slovensku je podle statistik úřadů práce 290 000 nezaměstnaných

Článek

V březnu dosáhl podíl lidí bez práce 10,33 procenta. Nezaměstnanost by však měla v nejbližších měsících pokračovat v růstu, do statistik přibudou například absolventi škol.

Nezaměstnanost na Slovensku se zvyšuje zhruba od konce loňského roku, kdy se kvůli dopadům hospodářské krize řada firem chystala k propouštění. V dubnu vzrostla míra nezaměstnanosti nejpomaleji za uplynulé měsíce, podle šéfa Ústředí práce Jána Sihelského k tomu přispěl i rozběh sezónních prací.

Proti loňskému dubnu se nezaměstnanost zvýšila o 3,54 procentního bodu. Počet lidí v evidenci úřadů práce, kteří mohli ihned nastoupit do zaměstnání, v dubnu vzrostl na 289 340. V březnu činil 273 779 osob. Proti loňskému dubnu se počet zvýšil o 96 822 lidí, tedy o 50,29 procenta.

Situace není kritická

"Krátkodobě vidíme nárůst (míry nezaměstnanosti), ale ne takový, že by měla výrazně stoupající trend," odhadl vývoj na trhu práce na nejbližší období Sihelský. Mírný nárůst nezaměstnanosti v květnu signalizují asi dvě třetiny úřadů práce, zbytek hlásí stabilizaci, dodal.

Tisíce lidí přišly v minulých měsících o práci kvůli dopadům hospodářské krize, která vzala řadě firem zakázky. Někteří zaměstnavatelé nahlásili hromadné propouštění, v druhém květnovém týdnu ale podle ředitele ústředí nepřibylo ani jedno. Trh práce v dalších měsících ovlivní desetitisíce absolventů škol, měsíčně ho rozšiřuje do dvou tisíc navrátilců ze zahraničí, doplnil Sihelský.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám