Hlavní obsah

Analytici tvrdí, že nezaměstnanost stále poroste

– Praha

Hospodářská recese tvrdě dopadla na trh práce, takže míra nezaměstnanosti v Česku vzrostla v dubnu na nejvyšší úroveň za poslední dva roky. Nezaměstnanost v dubnu stoupla na 7,9 procenta ze 7,7 procenta v březnu. Podle ekonomů bude ale dále stoupat a koncem roku může překonat hranici devíti procent.

Foto: Právo

Na každé volné místo na pracovních úřadech připadá devět uchazečů

Článek

Dubnová míra nezaměstnanosti překonala očekávání, je nejvyšší od dubna 2007, řekla analytička Raiffeisenbank Helena Horská. Situace na trhu práce je podle ní opravdu vážná, což dokumentují i čísla o počtu propuštěných zaměstnanců v průmyslu. Celkově čísla zapadají do obrázku zhoršující se ekonomické situace, kdy hospodářská recese tvrdě dopadá i na trh práce, doplnil analytik Komerční banky Miroslav Frayer.

Trh práce nenabídl v dubnu žádnou dobrou zprávu, uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Letošní duben se podle něj stal historicky prvním, v němž počet nezaměstnaných meziměsíčně vzrostl. To znamená, že propouštění z podniků v důsledku nízké poptávky převážilo nad nabíráním brigádníků pro sezonní práce. Jediným světlým bodem v informacích z pracovního trhu je prý zmírňování dynamiky přírůstku počtu lidí bez práce.

Nejméně volných míst na pracovních úřadech

Analytik Poštovní spořitelny Jan Bureš upozornil na to, že na pracovních úřadech je k dispozici pouze 50 000 volných pracovních míst, tedy nejméně od roku 2004. O každé volné pracovní místo se tak uchází již devět pracovníků. V polovině roku 2008 přitom ještě na jedno volné pracovní místo připadali necelí dva uchazeči o práci. Tempo zhoršování situace je podle všech měřítek velice rychlé, dodal.

Hospodářská komora ale připomněla, že tempo zvyšování nezaměstnanosti se ve srovnání s předchozími třemi měsíci snížilo a 22 okresů zaznamenalo meziměsíční pokles nezaměstnaných. "Dubnová čísla znamenají, že růst nezaměstnanosti se přibrzdil a není to již zdaleka takové drama jako v předchozích měsících. Co se týká lidí bez práce, není na tom ČR v této chvíli úplně špatně a je v popředí mezi zeměmi EU s nejnižší mírou nezaměstnaností. Neznamená to však, že je vyhráno nebo že se koná obrat k lepšímu," komentoval data prezident komory Petr Kužel.

Návrat k nízké nezaměstnanosti bude dlouhý

Rostoucí nezaměstnanost je průvodním jevem současné recese, která sice letos nejspíše skončí, nicméně návrat trhu práce k dřívější nízké nezaměstnanosti bude hodně dlouhý, míní analytik ČSOB Petr Dufek. "Počet nezaměstnaných ještě poroste, jeho vrchol je ještě daleko před námi. Ke konci letošního roku očekáváme míru nezaměstnanosti v blízkosti devíti procent. Počet nezaměstnaných tak překoná půlmilionovou hranici," odhadla Horská.

Zlepšení na trhu práce však zatím není na obzoru, mělo by přijít až se zpožděním po oživení produkce, souhlasil analytik Patria Finance Tomáš Vlk. Nezaměstnanost by podle jeho odhadů měla dosahovat vrcholu v prvním pololetí příštího roku, kdy se může blížit deseti procentům. "Ani poté však nečekáme její rychlý pokles, neboť oživení ekonomiky zřejmě nebude nijak prudké," poznamenal.

Počet lidí bez práce, kteří mohli bezprostředně nastoupit do zaměstnání, se meziročně zvýšil o 152 559 na 445 024 lidí. Loni v dubnu byla míra nezaměstnanosti 5,2 procenta.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám