Hlavní obsah

Téměř 280 cizinců ze západu Čech požádalo o návrat do vlasti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Téměř 280 zahraničních dělníků, kteří v ČR kvůli hospodářské krizi ztratili práci, zařadila cizinecká policie v západních Čechách do programu dobrovolného návratu do vlasti. Od 16. února, odkdy mohou získat zdarma letenky a podporu 500 eur (přes 13 000 Kč), zažádalo nejvíce Mongolů, téměř 200.

Článek

Až v posledních pěti týdnech se začali hlásit Vietnamci, je jich pět desítek. Uvedla to Ilona Vaníčková, mluvčí cizinecké policie v Plzeňském a Karlovarském kraji, které patří v počtu žadatelů ze zemí mimo schengenský prostor k nejsilnějším v ČR. Dobrovolné návraty mají předejít kriminalitě cizinců a jejich vyhoštění.

"Žádosti kulminovaly v polovině března, poté opadly, ale cizinci chodí stále," dodala. V ČR program využilo už téměř 1500 cizinců, peníze stát vyčlenil pro zhruba 2000 lidí. Ministr v demisi Ivan Langer v pondělí oznámil, že ho ministerstvo vnitra rozšiřuje. O zapojení tak může požádat o 2000 lidí více. Příspěvek státu se sníží na 400 euro (asi 10 800 Kč). Nová etapa má podpořit také zahraniční občany, jimž už Česku vypršelo povolení k pobytu a jsou zde nelegálně, což dosud nešlo.

Vietnamci se vrátit nechtějí kvůli dluhům

Většina cizinců, kteří o návrat požádali, už ČR opustila. Mimo Mongolů a Vietnamců to bylo na západě Čech 17 Uzbeků, jednotky Ukrajinců, Moldavanů, Kazach a kosovský Albánec. Nejvíc jich žádá v Plzni, asi 250, kolem deseti v Chebu a v Klatovech, jednotky lidí na cizinecké policii v Tachově, Karlových Varech, Domažlicích a Sokolově.

Vietnamci první týdny dobrovolný návrat odmítali kvůli velkým dluhům, které mají ve své vlasti. Většinou tvrdili, že se domů vrátit nechtějí, protože si musí v Česku vydělat na jejich uhrazení. V době, kdy nebude práce, jim měly pomáhat jejich komunity, které většinou drží ve městech pospolu. Mezi 50 Vietnamci, kteří na západě Čech o návrat požádali, nejsou jen dělníci, ale také podnikatelé. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám