Hlavní obsah

Malé podniky méně dbají na bezpečnost při práci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Malé a střední podniky hůře dbají na dodržování pravidel bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP). Řekl to ředitel Evropské agentury pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci Jukka Takala při příležitosti mezinárodní konference na téma BOZP.

Foto: Nir Elias, Reuters

V roce 2007 se v ČR stalo 188 smrtelných úrazů při práci

Článek

Ekonomické ztráty, které vznikají v důsledku poškození zdraví v členských zemích EU, dosahují průměrně tří až čtyř procent HDP, upozornil eurokomisař pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Vladimír Špidla.

Malé podniky pod deset zaměstnanců dodržují pouze 30 až 40 procent zákonem předepsaných nařízení, dodal Takala s tím, že řešením není vytváření nových evropských právních úprav. "Stačilo by jen dodržovat ty, které existují," dodal. Podle Takaly je třeba především malé podnikatele přesvědčit, že ochrana zdraví při práci je ekonomicky výhodná, přestože zisk se neprojeví okamžitě. Velké organizace obvykle na BOZP dbají, dodal.

V roce 2007 evidovala Česká republika 188 smrtelných úrazů při práci. Ve škole nebo při školní činnosti ve stejném roce zemřelo 30 dětí, řekl náměstek ministra práce Petr Šimerka. Podle Špidly v EU zemře 5200 zaměstnanců v důsledku úrazu na pracovišti. Evropská komise by chtěla do roku 2012 snížit počet všech pracovních úrazů o čtvrtinu, řekl Špidla.

Součástí konference Bezpečnost a zdraví při práci v Evropě 21. století bylo vyhlášení vítězů celoevropské soutěže správné praxe, kterou vyhlásila Evropská agentura pro BOZP v rámci celoevropské kampaně zaměřené na zhodnocení rizik na pracovišti. Mezi osmi oceněnými má Česká republika svého zástupce, firmu Visteon Autopal z Nového Jičína.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám