Hlavní obsah

Firmy zachovávají zaměstnancům benefity i v době krize

Praha

Benefity zaměstnancům zůstávají i v době krize. Vyplývá to z průzkumu vlivu finanční krize na strategii v personalistice, který na přelomu ledna a února uskutečnila poradenská firma Mercer. Změny v oblasti zaměstnaneckých benefitů podle něj neplánuje 71 % firem v Česku. Na 62 % společností ale bude snižovat náklady personálního oddělení.

Článek

Průzkumu se zúčastnilo téměř 100 společností z různých regionů a průmyslových odvětví. Úspory v personalistice se nejvíce dotknou vzdělávání a rozvoje. Hlavním důvodem pro škrty je fakt, že tyto náklady lze efektivně a okamžitě zrušit. Dopad na finanční hospodaření společnosti je tedy okamžitě viditelný.

"Neznamená to ovšem, že by společnosti zanevřely na vzdělávání a rozvoj zaměstnanců v době krize. Naopak právě teď se vzdělávání a osobnímu rozvoji zaměstnanců věnuje relativně zvýšená pozornost. Nicméně vzdělávací a rozvojové programy jsou selektivně nabízeny zaměstnancům s vysokým potenciálem a klíčovým zaměstnancům, protože právě tyto zaměstnance budou společnosti potřebovat v době, kdy se krize přehoupne do růstové fáze," uvedla konzultantka Merceru Jana Kurtinová.

Jen necelá třetina společností bude s benefity hýbat

Společnosti nechystají žádné dramatické kroky v zaměstnaneckých benefitech. Pouze 29 % z nich tvrdí, že budou provádět nějaké změny právě v této oblasti. Zejména to bude zrušení některých typů benefitů nebo optimalizaci poskytování zaměstnaneckých benefitů podle praxe na trhu či převod benefitového systému na flexibilnější formu.

Přechod na flexibilnější systém zaměstnaneckých benefitů prý nedává pouze volnější ruku zaměstnanci při výběru benefitů, ale pro zaměstnavatele také představuje efektivní nástroj pro řízení. Tento systém rovněž s sebou přináší i nemalé finanční úspory, které jsou nyní tak vyhledávané,“ dodala Kurtinová.

Jen velmi zřídka se podle ní uvažuje o zrušení příspěvků na finanční benefity, tedy penzijní připojištění, životní pojištění atd. Nejvíce ohroženými benefity jsou příspěvky na teambuildingové, všeobecně vzdělávací, sportovní a kulturní akce organizované zaměstnavatelem. Naopak zvýšená poptávka je po preventivní zdravotní péči, kde společnosti zavádějí nadstandardní privátní programy.

Společnost Mercer je největší poradce v oboru odměňování a personálního poradenství. Zaměstnává více než 15 000 zaměstnanců ve 41 zemích. 

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám