Hlavní obsah

Dlouhodobě nezaměstnaní pomohou Karviné s úklidem

Karviná

Karviná zaměstná tři desítky lidí, kteří jsou dlouhodobě nezaměstnaní. Pomáhat budou s úklidem města. První skupina lidí začala pracovat již nyní, další nastoupí v květnu, řekla mluvčí karvinského magistrátu Šárka Swiderová. Míra nezaměstnanosti na Karvinsku byla v březnu 13,7 procenta.

Foto: Karel Otcovský, Právo

Karviná zaměstná lidi, kteří jsou dlouhodobě na úřadu práce

Článek

Městu se zaměstnávání těchto lidí při veřejně prospěšných pracích osvědčilo už loni, sdělila mluvčí. Město má proto pro letošní rok vytipováno i devět lidí z loňska, s jejichž prací bylo spokojeno. "Tyto lidi přímo zaměstnává město, dalších 20 už pracuje od začátku dubna pro naše technické služby," vysvětlila Swiderová s tím, že technické služby letos chtějí využít celkem 40 lidí.

Stát a Evropská unie podporují zaměstnávání při veřejně prospěšných pracích uhrazením minimální mzdy a odvodů. "Vychází to na necelých 11 000 korun na osobu, Karviná zatím počítá s pracovním poměrem do konce letošního září, technické služby budou mít skupinu i pro zimní údržbu," doplnila Swiderová.

Pracovníci mají na starosti například likvidaci černých skládek, péči o zeleň nebo úklid na dětských hřištích. "Další úkoly jim zadáme dle potřeby, vloni nám třeba pomáhali při dokončování rekonstrukce ulice Fryštátské," uvedl náměstek primátora Dalibor Závacký.

Dlouhodobě nezaměstnané využívá při úklidu města například i Bohumín na Karvinsku, jehož ulice od dubna uklízí zhruba stovka lidí. Město na veřejně prospěšné práce nezaměstnané využívá už několik let i přesto, že podle zkušeností mají tito lidé mnohdy problém s pracovní morálkou a bývají i často nemocní. 

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám