Hlavní obsah

Jednoho z nejbohatších Francouzů hodinu zadržovali jeho zaměstnanci v autě

– Paříž

Přední francouzský podnikatel a jeden z nejbohatších Francouzů François-Henri Pinault byl při odjezdu ze sídla své společnosti v Paříži asi hodinu blokován stovkou zaměstnanců, jimž hrozí propuštění.

Foto: Benoit Tessier , Reuters

Francie je stávkami zaměstnaců proslulá. Ti se nyní obrátili proti konkrétním osobám.

Článek

Je to čtvrtý takový případ ve Francii za poslední týdny a druhý během krátké doby. V Grenoblu dělníci odbočky americké společnosti Caterpillar zajali jako rukojmí čtyři její vedoucí pracovníky, a to rovněž kvůli hrozbě ztráty práce.

Pinault stojí v čele skupiny PPR, která vlastní několik předních podniků na výrobu luxusního zboží, včetně například Gucci, Yves Saint Laurent a Bottega Veneta, řadu distribučních firem jako FNAC a také proslulý obchodní dům Printemps. Pinault byl v roce 2007 na čtvrtém místě mezi nejbohatšími Francouzi.

V úterý ho zaměstnanci zablokovali v jeho autě při odjezdu ze sídla společnosti na západě Paříže. Na místo se rychle dostavily pořádkové síly a asi po hodině mu zajistily volný odjezd. Zaměstnanci se obávají ztráty zaměstnání. Firmy FNAC a Conforama, které spadají pod PPR, totiž v únoru oznámily možné propuštění až 1200 lidí. 

Reklama

Související články

Na Liberecku skončí kvůli recesi továrna

V Raspenavě na Liberecku skončí v polovině roku továrna Steinel Elektronik se 176 zaměstnanci. Mezinárodní společnost Steinel přestěhuje výrobu horkovzdušných...

Výběr článků

Načítám