Hlavní obsah

Na Liberecku skončí kvůli recesi továrna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Liberec

V Raspenavě na Liberecku skončí v polovině roku továrna Steinel Elektronik se 176 zaměstnanci. Mezinárodní společnost Steinel přestěhuje výrobu horkovzdušných pistolí a senzorových lamp do Rumunska. Důvodem je současná recese, která si vynutila restrukturalizaci firmy. Sdělila to ekonomická ředitelka raspenavské firmy Kateřina Harcubová.

Foto: Právo

Bezmála dvěstě zaměstnanců továrny rozšíří řady zájmeců o práci na libereckém Úřadu práce

Článek

Raspaneva leží ve Frýdlantském výběžku, který patří k nejchudším oblastem Libereckého kraje. V téměř třítisícovém městě nemělo na konci února práci 243 lidí a míra nezaměstnanosti se blížila k 17 procentům.

"Ukončení provozu ve Steinel Elektronik je nepříjemná věc. Nelze očekávat, že by propuštění lidé našli na Frýdlantsku rychle práci. Umožníme jim, aby se zapojili do našich projektů, například do projektu Krize se nebojíme," uvedla ředitelka Úřadu práce v Liberci Kateřina Sadílková.

Ukončení výroby k 30. červnu oznámil zaměstnancům majitel firmy Ingo Steinel. Lidé dostanou odstupné ve výši tří měsíčních platů a pokud udrží v příštích třech měsících roku současnou kvalitu a produktivitu práce, získají zvláštní prémii ve výši dalších tří měsíčních platů.

Zaměstnanci budou jinde práci shánět těžko

"V továrně pracuje přímo z Raspenavy okolo 50 lidí. Další dojíždějí, několik desítek z nich je z Polska. Pro zaměstnance z Raspenavy bude velmi těžké, aby tady sehnali jiné zaměstnání," konstatoval raspenavský starosta Pavel Lžíčař.

Steinel Eletronik působí v Raspenavě 17 let. "Přinesli jsme pracovní příležitosti pro mnoho místních obyvatel a není snadné ukončit spolupráci po tak dlouhé době. Uvědomuji si, že ztráta zaměstnání je obtížnou životní situací pro každého člověka," řekl zaměstnancům Steinel. Druhý závod firmy Steinel - Steinel Technik v Liberci, v Česku zůstane. Zabývá se mechanickým vývojem pro celý koncern Steinel.

Podle Harcubové se vedení firmy Steinel obrátilo na poradenskou firmu CSP Management Consulting, aby ve spolupráci s úřadem práce pomohla zaměstnancům při hledání nové práce. "Musím ocenit, jak se společnost Steinel snaží, aby ukončení výroby v Raspenavě bylo co nejméně bolestné," prohlásila Sadílková.

Ve Frýdlantském výběžku je to s prací špatné

Ve Frýdlantském výběžku úřad rozlišuje dva mikroregiony - Frýdlantsko a Novoměstsko. Na Frýdlantsku byla na konci února míra nezaměstnanosti 13,9 procenta a na Novoměstsku 17,2 procenta. V Libereckém kraji se situaci na trhu práce vyvíjí špatně ještě ve dvou dalších mikroregionech - na Novoborsku a na Cvikovsku přesáhla na konci února míra nezaměstnanosti 14 procent.

Reklama

Související témata:

Související články

Českolipský Protool zachrání práci 80 lidem

Jen čtyři dny v týdnu bude od dubna vyrábět společnost Protool (dříve Narex) v České Lípě. Výrobce elektrického ručního nářadí zavádí zkrácenou pracovní dobu...

Výběr článků

Načítám