Hlavní obsah

Východočeskému divadlu jsou zaměstnanci věrní dlouhé roky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pardubice

Východočeskému divadlu v Pardubicích by mohl závidět leckterý zaměstnavatel. Zatímco v jiných firmách se střídají lidé po několika letech, v divadle není výjimkou, že jeho pracovníci podepsali pracovní smlouvu před desítkami let.

Článek

Z hereckého souboru patří mezi služebně nejstarší Zdena Bittlová. Herečku, která v Pardubicích hraje přes 30 let, mohou diváci v současnosti vidět například v představení Peer Gynt. Z mužského osazenstva v divadle prožil tři desítky sezón Zdeněk Rumpík. Na pardubické jeviště přešel po sedmi letech účinkování v Olomouci.

"Pardubice jsem si tehdy vyhlídl. Měnilo se vedení, a to vždycky vzniká něco nového, což mě zajímalo, a pak, mám tu rodinu. To byly věci, které rozhodly," řekl Rumpík, který nyní hraje v šesti inscenacích. Ve stejném ročníku DAMU studovali Josef Vrána, Jiří Kalužný a ředitel divadla Petr Dohnal. Později se společně sešli v Pardubicích. Dohnal přišel do Pardubic před 21 lety. Divadlo vede deset let.

"V Brně a Olomouci jsem poznal, jak divadla fungují, a zjistil jsem, že je to přibližně všude stejné. Takže si člověk rád někde vytvoří zázemí," řekl Dohnal.

Ne všichni mladí herci střídají angažmá

Mladší herci často chtějí vyzkoušet víc než jedno angažmá. I v pardubickém divadle se herci střídají, nedávno odešel do Brna Milan Němec, ale do Pardubic se vrací jako host. Na pražské Vinohrady přesídlila Lucie Štěpánková, menší roli měla v seriálu Ulice.

"Ale jsou i herci, kteří u nás zakotvili hned po škole, Kristina Jelínková účinkuje v Pardubicích 16 let a Petra Janečková 12 let," řekl mluvčí divadla Radek Smetana. Janečková má v Pardubicích úspěch, již posedmé ji diváci přiřkli titul nejoblíbenější herečka a lze ji vidět v deseti představeních. V anketě oblíbenosti druhá Jelínková hraje hlavní roli v úspěšné baladické inscenaci Cikáni jdou do nebe.

Dlouholeté stálice nejsou jen herci

Ale nejen herecký soubor má věrné stálice, dlouholetým členem týmu je vedoucí jevištní techniky Jan Vocásek, léta se o účesy stará Bohuslav Vagenknecht. I inspicienta divadlo od roku 1961 neměnilo. Jindřich Kratochvíl nastoupil hned po maturitě, kromě zajištění hladkého průběhu inscenací odehrál stovku malých rolí.

"Když bylo míň herců, potřebovali ucpat díru, tak jsem to byl já," konstatoval Kratochvíl. Nyní už je sice penzista a když má volno, tráví čas na chalupě, ale divadlo neopustil. Stále dohlíží na představení Donaha!, My fair lady a Vojnarka. Komickou roli má ve hře Brouk v hlavě.

"V divadle jsem se vyučil při hraní jako malý kluk. Pak jsem zůstal z lásky k divadlu. Inspicient je docela zajímavá práce, ale zodpovědná a ty nervy!" řekl Kratochvíl.

Snad jedinou větší výjimkou jsou v délce odpracovaných let zvukaři. Ti se v divadle střídají víc. Mluvčí divadla pro to má vysvětlení: "V divadle nejsou moc velké peníze, tak odcházejí zvučit kapelám nebo k filmu," řekl Smetana. Sám začínal v divadle před 12 lety jako tanečník v muzikálech, později dělal i asistenta režie.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám