Hlavní obsah

Vláda zjednodušila tabulky tarifů, někteří zaměstnanci si polepší

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Vláda rozhodla, že nařízením zjednoduší systém tarifních platů státních zaměstnanců. Vyškrtla základní tabulku, kam patřili například nepedagogičtí pracovníci škol, zaměstnanci v kultuře a nezdravotnický personál nemocnic a zdravotnických zařízení. Tímto krokem se jim zvýší jejich tarifní plat, uvedl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS).

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.

Článek

Školské odbory si loni stěžovaly, že z celkového počtu 77 000 zaměstnanců placených podle první, nejnižší stupnice, jich bylo plných 66 000 zaměstnáno ve školství. Podle nich tak například uklízečka nebo údržbář na úřadě mají vyšší plat než pracovníci škol, kteří dělají stejnou práci.

Vyškrtnutím základní tabulky budou muset ti, kteří byli podle ní hodnoceni, dostávat vyšší mzdu. A pokud zůstanou stejné celkové prostředky, které má daná organizace na mzdy vyčleněné, bude je muset někde snížit. Ministerstvo kultury návrh rozporovalo, letošní rok prý budou moci jeho příspěvkové organizace zvládnout se stávajícím rozpočtem, na rok 2010 by ale potřebovalo peníze na mzdy navýšit, řekl mluvčí ministerstva Jan Cieslar.

Vláda ke změně úpravy podle Nečase přistoupila po důkladné analýze a dohodě se zaměstnavateli i některými odborovými svazy. Nová úprava bude platit od 1. dubna.

Zaměstnanci budou nadále zařazeni pouze do dvou stupnic platových tarifů místo dosavadních tří, sdělil mluvčí ministerstva práce Jiří Sezemský. Vládní nařízení tak podle něj odstraní dlouhodobě se prohlubující rozdíly platových tarifů mezi různými skupinami zaměstnanců ve veřejných službách a správě.

Podle Sezemského byla dosavadní úprava platových tarifů "nesystémovým prvkem". "Zrušení základní stupnice platových tarifů uvedený negativní projev současného platového systému částečně odstraní," míní Sezemský.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám