Hlavní obsah

Světelští skláři se rekvalifikují na řidiče, svářeče i účetní

Světlá nad Sázavou

Bývalí světelští skláři se přeškolují na svářeče a řidiče. Ženy mají zájem pracovat v sociálních službách a vést účetnictví, velmi žádané jsou počítačové kurzy. Mezi nezaměstnanými je teď asi 660 bývalých sklářů, což je více než polovina pracovníků zkrachovalé firmy Sklo Bohemia.

Foto: Chris Helgren, Reuters

Skláři ze Světlé nad Sázavou nyní budou pracovat třeba jako řidiči.

Článek

Od loňského podzimu z nich požádalo o rekvalifikaci skoro 300 lidí, uvedl ředitel havlíčkobrodského úřadu práce Martin Kouřil. Nezaměstnanost na Světelsku se po uzavření skláren zvýšila více než trojnásobně a na konci února se pohybovala kolem 18,5 %. Na začátku minulého měsíce, po poslední velké vlně propouštění ve sklárnách, bylo bez práce kolem 700 sklářů. Vzhledem k tomu, že kvůli hospodářské krizi výrazně klesl počet volných míst, hledají nové zaměstnání těžko i lidé, kteří změní profesi, podotkl Kouřil.

"Skláři se už přesvědčili o tom, že pokud se nebudou rekvalifikovat, zůstane pro ně jen nekvalifikovaná práce," uvedl Kouřil. Mezi výjimky patří lidé, kteří ve sklárnách pracovali jako strojníci, ti už většinou nové místo mají. Ze Světlé se jezdí za prací i mimo region, často do Prahy. Kouřil podotkl, že nezaměstnanost na Světelsku bude asi i tak klesat pomalu, pokud se neobjeví investoři s nabídkou nových pracovních míst.

Obnova výroby je v nedohlednu

Šance na oživení výroby ve sklárnách si teď nikdo netroufá odhadovat. Zájem koupit závod a obnovit část výroby zatím zveřejnila jen skupina investorů vedená Jiřím Huderou. Skupina uvádí, že chce znovu spustit strojní výrobu skla a postupně v ní zaměstnat až 350 lidí. "Náš zájem je vážný a stále trvá, čekáme jen na vyhlášení tendru," řekl Hudera. Očekává, že insolvenční správkyně nabídne sklárny k prodeji v nejbližší době.

Rekvalifikační kurzy zatím ukončilo nebo do nich nastoupilo přes 160 bývalých sklářů. Poměrně dobře se teď uplatňují lidé, kteří díky úřadu práce získali řidičské oprávnění pro nákladní auta. Zájem je také o svářeče, ale u nich firmy kromě kurzu požadují i nějakou praxi. Vyškolení lidé proto nejprve nastupují na méně placená místa.

Situace se mírně zlepšuje

Úřad práce už pro skláře zajišťoval také rekvalifikaci na cukráře, kamnáře či personalistu. Zájemcům se chystá pomoci s přípravou na práci v telefonickém centru ve Světlé nad Sázavou. Firma, která tam nyní zaměstnává kolem 20 lidí, si pronajala jídelnu zkrachovalých skláren. Výhledově tam chce mít asi 100 pracovníků.

Světelská radnice letos plánuje zaměstnat až dvě desítky nezaměstnaných při úklidu města. Od dubna nastoupí prvních šest pracovníků. Starostka Lenka Arnotová očekává, že problémů bude ve městě přibývat od začátku léta, kdy bude sklářům končit nárok na podporu v nezaměstnanosti.

Reklama

Související témata:

Související články

Českolipský Protool zachrání práci 80 lidem

Jen čtyři dny v týdnu bude od dubna vyrábět společnost Protool (dříve Narex) v České Lípě. Výrobce elektrického ručního nářadí zavádí zkrácenou pracovní dobu...

Výběr článků

Načítám