Hlavní obsah

Českolipský Protool zachrání práci 80 lidem

– ČESKÁ LÍPA

Jen čtyři dny v týdnu bude od dubna vyrábět společnost Protool (dříve Narex) v České Lípě. Výrobce elektrického ručního nářadí zavádí zkrácenou pracovní dobu kvůli úbytku zakázek. Pro zaměstnance to bude znamenat o pětinu nižší plat. Na druhou stranu ale opatření zachrání pracovní místa pro 80 lidí, které by jinak musela firma propustit.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Výrobce nářadí Protool omezí výrobu na čtyři dny v týdnu

Článek

Kvůli krizi klesl v lednu a únoru objem výroby v Protoolu o 30 procent. "Chceme se vyhnout propuštění, omezení výroby je cesta, jak zajistit současný stav zaměstnanců," řekl  jednatel Milan Čunát. Úsporné kroky podle něho zároveň neohrozí konkurenceschopnost firmy do budoucna. O plánovaném omezení už byla informovaná odborová organizace, podnik to dal na vědomí i úřadu práce.

Zaměstnance nyní čeká podepsání dohody o zkrácené pracovní době a snížení mzdy. Součástí nové pracovní smlouvy je i ujištění, že společnost nebude propouštět své zaměstnance z organizačních důvodů po dobu trvání dohody. "Jsme si vědomi, že máme kvalitní a kvalifikovaný personál, a proto jim v nových pracovních smlouvách poskytujeme garanci zaměstnání," vysvětlil Čunát. Snížení mezd se podle něho dotkne nejen dělníků, ale i vedení.

Společnost Protool se řadí ke dvacítce dalších firem z Českolipska, které oznámily částečnou nezaměstnanost. Zkrácená pracovní doba se podle úřadu práce dotýká asi 2000 zaměstnanců z okresu. Zavádějí ji především podniky, které vyrábějí součásti pro automobilový průmysl.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám