Hlavní obsah

Za nejvyšším únorovým růstem nezaměstnanosti je recese, tvrdí analytici

PRAHA

Minulý měsíc přinesl historicky nejvyšší únorový přírůstek počtu nezaměstnaných. Důvodem prudkého nárůstu nezaměstnanosti je recese ekonomiky, shodli se analytici. Míra nezaměstnanosti v únoru vzrostla na 7,4 procenta z lednových 6,8 procenta. Ekonomové očekávají, že na konci roku míra nezaměstnanosti překročí osm procent.

Článek

"Pokračující rychlý vzestup nezaměstnaných ukazuje na to, že česká ekonomika je opravdu v recesi," uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Největší problém má podle něj průmysl. Zatímco v minulých letech stál právě průmysl za tvorbou pracovních míst, v době recese zde naopak pracovní místa rychle zanikají. To má za následek, že se k slabé zahraniční poptávce přidává i slabá domácí poptávka. Negativní dopad rostoucí nezaměstnanosti pocítí i státní rozpočet, dodal.

V únoru přibylo přes 30 000 nezaměstnaných. Ačkoliv byl přírůstek nižší než v lednu s počtem přes 45 000, při zohlednění sezonních faktorů jde v únoru o horší číslo, uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Únorový přírůstek byl podle něj s přehledem historicky nejvyšší pro druhý měsíc roku a potvrdil, že míra nezaměstnanosti má tendenci dále zrychlovat. Letošní první dva měsíce zcela smazaly příznivý vývoj na trhu práce z předchozích dvou let.

"I když celý rok nebude stejně dramatický jako jeho začátek, míra nezaměstnanosti se patrně koncem roku podívá nad osmičku," podotkl.

Za propouštění může ztrácení zakázek

"Rychlost, s jakou se propouští, je i na české poměry neuvěřitelně vysoká," míní analytik ČSOB Petr Dufek. Propouštění jde podle něj na vrub firmám ztrácejícím zakázky doma i v zahraničí. Vedle propouštění mizejí i volná pracovní místa. Ještě loni na jaře jich bylo přes 150 000, dnes je to jen necelých 65 000. Špatná čísla z českého trhu práce jen dále zvýší negativní náladu spotřebitelů a ještě více je povede k opatrnosti při nakupování. O to více ještě bude brzdit růst ekonomiky v letošním roce, poznamenal.

Hlavní ekonom Raiffeisenbank Pavel Mertlík upozornil na fakt, že rychle stoupá podíl nezaměstnaných, kteří pobírají podporu v nezaměstnanosti. V únoru to bylo 44 procent ze všech registrovaných nezaměstnaných, zatímco v lednu 41 procent a třeba v únoru 2008 jen 34 procent. To svědčí o tom, že nezaměstnanými se tak v důsledku recese stávají i ti, kteří neměli v předchozích letech konjunktury o nabídky zaměstnání nouzi, dodal.

V rámci EU na tom je ČR dobře

Harmonizovaná míra nezaměstnanosti, kterou zpracovává statistický úřad Eurostat pro mezinárodní srovnání, dosáhla v ČR letos v lednu 5,4 procenta. Nižší byla z 27 zemí EU, kde činí v průměru osm procent, jen v Dánsku, na Kypru, v Nizozemsku, Rakousku a na podobné úrovni byla v Rumunsku. Na Slovensku představovala 10,4 procenta, v Německu 7,7 procenta.

Počet lidí bez práce, kteří mohli bezprostředně nastoupit do zaměstnání, se v únoru zvýšil na 416 621. Je to o 32 779 lidí více než ke konci předchozího měsíce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám